Ασφαλιστικά μέτρα ΑΕΠΙ κατά παρόχων 2015

Έχει αρχίσει να καταντάει βαρετό ίσως αλλά η ΑΕΠΙ αποφάσισε να μας απασχολήσει και φέτος. Συγκεκριμένα καταθέτει νέα ασφαλιστικά μέτρα κατά των παρόχων:

 • Vodafone
 • Forthnet
 • HOL
 • Wind
 • Cyta
 • OTE
 • OnTelecoms
 • NetOne

(Μα NetOne και OnTelecoms; που τους θυμήθηκαν…)

ζητώντας τους να αποκλείσουν με διάφορους τρόπους την πρόσβαση των συνδρομητών τους προς τα παρακάτω sites/domains:

 • www.teniesonline.ucoz.com
 • www.greek-team.cc
 • www.gamatotv.com
 • www.online-filmer.org
 • www.jollyd.com
 • www.greekddl.eu
 • www.magico.info
 • www.greek-best.com
 • www.oipeirates.se
 • www.galaxy-tracker.net
 • www.moviecinematv.com
 • www.activeloads.com

(δεν ήξερα ούτε ένα από αυτά τα sites…τι μαθαίνει κανείς…)

Με ποιους τρόπους ζητάει αυτή τη φορά τον αποκλεισμό η ΑΕΠΙ;

 • DNS Block
 • Router ACLs
 • Αποκλεισμό περιεχομένου

Το ζουμί είναι πως για πρώτη φορά η ΑΕΠΙ αναφέρει πως αν δεν μπορούν οι πάροχοι να κόψουν την πρόσβαση προς τα domains ή τις IPs να κόψουν την “παράνομη καταφόρτωση-αναπαραγωγή ή/και ανταλλαγή των μουσικών έργων” ή να πετύχουν “άρση των συγκεκριμένων προσβολών που λαμβάνουν χώρα στις ιστοσελίδες”. Για να γίνει οποιοδήποτε από τα παραπάνω ο πάροχος θα πρέπει να παρακολουθεί το περιεχόμενο της κίνησης κάθε συνδρομητή, άρα μιλάμε για μια λύση τύπου Deep Packet Inspection (DPI), ανάλογη με αυτή που εφαρμόζει η Vodafone για να περιορίσει την πρόσβαση στα στοιχηματζίδικα που έχει διατάξει η ΕΕΕΠ. Έχοντας χάσει τα προηγούμενα ασφαλιστικά μέτρα του 2013 στα οποία ζητούσε αποκλεισμό domain ή IP, πλέον η ΑΕΠΙ ζητάει παρακολούθηση και αποκλεισμό περιεχομένου.

Ορίστε και ένα μικρό κομμάτι του κειμένου των ασφαλιστικών μέτρων.

AEPI_2015_1

AEPI_2015_2

AEPI_2015_3

AEPI_2015_4

AEPI_2015_5

Στα ωραία της υπόθεσης, το γεγονός πως έχουν βάλει μέσα IPs από την Cloudflare. Μεγάλο αυτογκόλ πριν καν αρχίσει το επαναληπτικό (3ο) ματς. Δεν ρώτησαν έναν άνθρωπο τι είναι αυτή η Cloudflare και γιατί εμφανίζεται τόσο συχνά; Την επόμενη φορά θα ζητήσουν να κοπεί η Google και η Amazon.

Δικάσιμος 13/10/2015!

Άλλη μια σημαντική δίκη που έχασε πρόσφατα η ΑΕΠΙ…δεν είναι σε φόρμα τελευταία.
Αθωώθηκαν τέσσερις καταστηματάρχες της Κοζάνης για τις καταγγελίες της ΑΕΠΙ περί πνευματικών δικαιωμάτων (βίντεο)

Κατάργηση ηλεκτρονικών ψηφοφοριών και ψηφιακός αναλφαβητισμός

Στις 08/05/2015 στην βουλή σχολιάστηκαν οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες των πρυτανικών συμβουλίων και ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε την κατάργησή τους. Το κύριο πρόβλημα (μου) με το παραπάνω είναι οι λόγοι που ισχυρίστηκε η κυβέρνηση πως προχωρά σε κάτι τέτοιο.

Πριν σχολιάσω παραπέρα να δηλώσω πως είμαι από τους ελάχιστους, όταν γινόταν οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες των πρυτανικών ήμασταν 4 άτομα τώρα είμαστε λίγοι παραπάνω, που έχουν πρόσβαση στους servers στους οποίους διεξάγονται οι ηλεκτρονικές αυτές ψηφοφορίες. Δεν έχω γράψει ούτε μια γραμμή κώδικα για το software που τρέχει τις “εκλογές”, αλλά είμαι διαχειριστής των μηχανημάτων, των servers. Η ομάδα στην οποία ανήκω στήνει το λειτουργικό του server, το software που θα τρέξει στο server, συμβουλεύει τους developers για αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε θέματα απόδοσης του software, προστατεύει τον server από επιθέσεις, κτλ. System Administrator που λένε και στο χωριό μου, με ολίγο από system engineer και security engineer.

Πριν σχολιάσω τα λόγια του Π/Θ αντιγράφω από τα πρακτικά της Βουλής για τις 08/05/2015 τα ακριβή λόγια της ερώτησης από τον κ. Θεοδωράκη και έπειτα του κ. Τσίπρα, γιατί στα περισσότερα sites είναι σχετικά διαστρεβλωμένα:

Θεοδωράκης

Έχουμε την πρόθεση να καταργηθεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία. Υπάρχουν άνθρωποι στον ΣΥΡΙΖΑ –ευτυχώς λίγοι- που μιλούν για τεχνοφασισμό. Είναι τεχνοφασισμός σήμερα η ηλεκτρονική ψηφοφορία; Πού θα επιστρέψουμε, στα περιστέρια, που είναι και λίγο πιο γραφικό;

Τσίπρας

Έρχομαι στο θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Μιλήσατε για την ηλεκτρονική ψηφοφορία και είπατε ότι αυτή διασφαλίζει τη μαζική συμμετοχή.
Είμαι υπέρμαχος της άποψης ότι η χρήση τεχνολογίας πρέπει να γίνει συμβατή με την καθημερινότητα μας. Εάν όμως έχουμε την αντίληψη ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία διασφαλίζει τη συμμετοχή, γιατί δεν την προτείνουμε; Να αντικαταστήσουμε τις εκλογές, να μην κουράζεται ο κόσμος να πηγαίνει στα παραβάν να ψηφίζει, να καταργήσουμε και την ζώσα διαδικασία μέσα στο Κοινοβούλιο και να ψηφίζουμε όλοι από το laptop μας, από τα γραφεία μας.

Εδώ, λοιπόν, πρέπει να βάλουμε κάποιες διαχωριστικές γραμμές. Τόσο καιρό η ψηφοφορία στα πανεπιστήμια γινόταν με τον παραδοσιακό τρόπο. Η μαζικότητα, όχι σε ό,τι αφορά τους φοιτητές, αλλά σε ό,τι αφορά τα μέλη ΔΕΠ ήταν διασφαλισμένη. Ήταν διασφαλισμένη η μαζικότητα. Δεν υπήρχε κανένα θέμα μαζικότητας.

Αυτό που άλλαξε με την ηλεκτρονική ψηφοφορία και ο λόγος που την καταργούμε είναι ο εξής: Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία η πραγματική εφορευτική επιτροπή δεν είναι αυτοί που συλλέγουν τα e-mails και αθροίζουν τις ψήφους, είναι ένας server, τον οποίο κανείς μη μυημένος δεν μπορεί να ελέγξει. Επομένως, το αδιάβλητο δεν διασφαλίζεται. Όμως, το ακόμη χειρότερο, κρισιμότερο και ουσιαστικότερο είναι ότι δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα. Τα ηλεκτρονικά ίχνη και η προσωπική επιλογή του καθενός είναι εκεί, στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου.

(Δεν βρήκα πουθενά στα πρακτικά που/αν στην ερώτηση αναφέρθηκαν τα περί “μαζικής συμμετοχής”…αλλά έστω)

Τα παραπάνω τα είπε ένας νεότατος άνθρωπος που υποτίθεται πως έχει και σχέση με την τεχνολογία, δεν τα είπε ο Ζολώτας ούτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, τα είπε ο κ. Τσίπρας.

Ας τα πάρουμε κομμάτι κομμάτι.

Καταρχήν είναι παράλογη η σύγκριση της συζήτησης που εξελίσσεται κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία με την ψήφο την ίδια. Μήλα με πορτοκάλια. Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Μπορεί κανείς να συζητά όσες ώρες θέλει, να ακούει όλες τις απόψεις και να ψηφίζει έπειτα ηλεκτρονικά. Είναι καλύτερα να ψηφίζουν διά ανατάσεως χειρός ή δια βοής δηλαδή; Όσες φορές και αν διαβάσω το συγκεκριμένο απόσπασμα της ομιλίας μου φαίνεται τελείως παράλογο.

Έπειτα να δούμε γιατί ήρθαν οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις “μαζική συμμετοχή” της ερώτησης(;) στην οποία απαντά ο κ. Τσίπρας. Οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες ήταν μια εναλλακτική μέθοδος εκλογής των πρυτανικών συμβουλίων σε περίπτωση που οι παραδοσιακές μέθοδοι “δεν λειτουργούσαν”. Ας δούμε τι λέει το ΦΕΚ 2564 – 21/09/2012

Η παρούσα απόφαση ρυθμίζει τον τρόπο οργάνωσης και διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας ανάδειξης των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου και του Πρύτανη των Α.Ε.Ι. μέσω ηλεκτρονικής και επιστολικής ψήφου σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν. 4009/2011 (Α ́ 195), όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4076/2012 (Α ́ 159), στην περίπτωση δύο διαδοχικών άγονων εκλογικών διαδικασιών

Οπότε για να πάει ένα ΑΕΙ σε ηλεκτρονικές ψηφοφορίες σημαίνει πως ήδη ο παραδοσιακός τρόπος ψηφοφορίας _δεν_ δουλεύει. Γιατί δεν δουλεύει όμως; Τι μπορεί να κάνει μια παραδοσιακή εκλογή άγονη; Στο δικό μου μυαλό ισχύουν τα εξής:

 1. να μην πάει κανείς να ψηφίσει
  • A) γιατί δεν θέλουν
   B) γιατί δεν τους αφήνουν
 2. δεν έχει οργανωθεί σωστά η ψηφοφορία
  • A) δεν υπάρχουν κάλπες
   Β) προβλήματα με την εφορευτική επιτροπή

Το πρόβλημα δεν είναι προφανώς η περίπτωση 1A, αλλά όλες οι υπόλοιπες, στις οποίες θέλει κάποιος να ψηφίσει και δεν μπορεί.

Και πάλι όμως όποιος μένει σε αυτά χάνει το δάσος. Το πρόβλημα εξαρχής δεν ήταν ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών των πρυτανικών συμβουλίων, αλλά το γεγονός πως δεν ήθελε μια μερίδα του κόσμου τα πρυτανικά συμβούλια τα ίδια. Αυτή ήταν η γνώμη τους και την υποστήριζαν με όποιο τρόπο μπορούσαν. Οπότε η τότε κυβέρνηση έκανε ντρίπλα, ξέροντας πως τις κανονικές εκλογές μπορεί κανείς εύκολα να τις σταματήσει, αλλά δεν μπορεί να σταματήσει το ίδιο εύκολα τις ηλεκτρονικές. Έτσι συνέβη το εξής ενδιαφέρον, αυτοί που δεν ήθελαν τα πρυτανικά συμβούλια για τους Χ,Υ,Ζ λόγους, δίκαιους ή άδικους μικρή σημασία έχει για αυτό το κείμενο, αντί να συνεχίσουν να προσπαθούν να υπερασπιστούν την γνώμη τους με επιχειρήματα ενάντια στα πρυτανικά συμβούλια, βρέθηκαν ξαφνικά σε ένα εντελώς διαφορετικό γήπεδο, αυτό των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, και προσπαθούσαν να βρουν επιχειρήματα πλέον για να μην λειτουργήσουν οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και όχι τα πρυτανικά συμβούλια.

Η ντρίπλα της τότε κυβέρνησης ήταν εμπνευσμένη από κίνηση του Magic Johnson…πέρασε την μπάλα κάτω από τα πόδια του αντιπάλου ο οποίος έμεινε να κοιτάει το άδειο γήπεδο όσο αυτή κάρφωνε.

Οπότε η σημερινή κυβέρνηση θυμάται ακόμα αυτό το….κάρφωμα και πονάει. Δεν αρκείται στην κατάργηση των πρυτανικών συμβουλίων αλλά καταργεί και τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες γενικά. Πονάει χέρι, κόψει…κεφάλι.

Ο παραλογισμός όμως αρχίζει στο δεύτερο σκέλος της απάντησης του κ. Τσίπρα σχετικά με την εφορευτική επιτροπή και τον “server”. Εκεί φαίνεται η τεχνοφοβία και η ένδεια των συμβούλων του περί τεχνολογικών θεμάτων. Γιατί αν είχαν κάτσει να μελετήσουν σοβαρά το ζήτημα, ή αν είχαν ρωτήσει κάποιον σχετικό ερευνητή (όχι κάποιον που ξέρει από γκομπιούτερ, κάποιον ερευνητή γράφω), θα είχαν ίσως βρει πατήματα για να έχουν ενστάσεις για τον τρόπο διεξαγωγής των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, αλλά ΣΙΓΟΥΡΑ δεν είναι αυτά τα σοφίσματα που αναφέρουν.

Το πλέον εξοργιστικό με την κριτική κατά του συστήματος ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, Zeus όπως είναι το “project name” του, είναι πως κανείς δεν έχει διαβάσει ποτέ το πως ακριβώς δουλεύει το σύστημα αυτό για να μπορέσει να του ασκήσει σοβαρή κριτική. Μονίμως η κριτική γίνεται πάνω στο πως φαντάζεται κάποιος πως δουλεύει το Zeus. Γι’ αυτό και οι αυθαίρετες ερμηνείες όπως: “ο server τα βλέπει όλα”, “αυτοί έχουν τα κλειδιά και κάνουν ό,τι θέλουν”, “ξέρουν ποιος ψηφίζει και πότε”, κτλ, κτλ. είναι τόσο λάθος. Και δεν χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος για να μάθει κανείς γιατί τα παραπάνω είναι όλα λάθος υποθέσεις, αρκεί να διαβάσει το εγχειρίδιο χρήσης και 1-2 σχετικά paper.

Ο “server” λοιπόν, τρέχει ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα το οποίο υλοποιεί μαθηματικούς αλγορίθμους για να εξασφαλίσει την εγκυρότητα της ψήφου, των αποτελεσμάτων και του αδιάβλητου της διαδικασίας. Όλα αυτά φυσικά γίνονται χρησιμοποιώντας κρυπτογραφία (δηλαδή μαθηματικά). Δεν γνωρίζει κανείς τι ψήφισε κάποιος, ούτε αυτοί που έγραψαν το software, ούτε εμείς που διαχειριζόμαστε το server, ούτε η εφορευτική επιτροπή. Και όλα αυτά μπορεί κάποιος να τα αποδείξει μαθηματικά.

“Αδύνατον να συμβαίνει κάτι τέτοιο” θα σκούξουν κάποιοι…έλα όμως πως είναι δυνατόν κάτι τέτοιο όντως να συμβαίνει. Πως να πείσεις τώρα πως δεν είσαι ελέφαντας και πως όλα αυτά είναι πραγματικότητα; Ο κόσμος προοδεύει, αποδεχτείτε το.

Δεν θα γράψω τίποτα το τεχνικό για το πως δουλεύουν όλα αυτά, υπάρχουν αναλυτικά στο site του Zeus άλλωστε, αλλά θα σταθώ στην φράση “τον οποίο κανείς μη μυημένος δεν μπορεί να ελέγξει”. Δηλαδή μας λένε πως επειδή η πλειοψηφία του κόσμου αδυνατεί να κατανοήσει τα μαθηματικά αυτά, να μην τα χρησιμοποιήσουμε. Βάζω στοίχημα πως οι περισσότεροι δεν ξέρουν πως λειτουργεί ένας κινητήρας εσωτερικής καύσης αλλά οδηγούν αυτοκίνητο, ούτε τι κάνει ένα αεροπλάνο να πετάει αλλά το χρησιμοποιούν για τα ταξίδια τους. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν υπολογιστή και Internet κάθε μέρα, αλλά δεν έχουν την παραμικρή ιδέα πως και η ασφάλεια στο Internet βασίζεται ακριβώς στα ίδια μαθηματικά. Γιατί να μην καταργήσουμε και το Internet στην Ελλάδα λοιπόν αφού οι μη μυημένοι δεν καταλαβαίνουν πως λειτουργεί; Δεν υπάρχει χειρότερη δικαιολογία από το “δεν καταλαβαίνω κάτι άρα το καταργώ”. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος σκοταδισμός από αυτό. Πραγματικός μεσαίωνας. Αντί για μάγισσες καίμε software, αυτή είναι η μόνη διαφορά. Δεν έχουν που δεν έχουν τα πανεπιστήμια πρόσβαση σε διεθνείς βιβλιοθήκες πλέον, όχι δεν φταίει ο σύριζα γι’ αυτό, φταίνε οι προηγούμενοι, σε λίγο θα πρέπει να ξεχάσουμε και όσα έχουμε ήδη μάθει.

Δεν μπορώ με τίποτα να αποδεχτώ πως ο κ. Τσίπρας, απόφοιτος πολυτεχνείου, πιστεύει όντως αυτό που είπε. Θεωρώ πως το εσωκομματικό του ακροατήριο τον πίεσε να εκδικηθούν για τα πρυτανικά συμβούλια (εεε σόρρυ, τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες) και βρήκαν οι σύμβουλοί του μια (τραγική) δικαιολογία που θα την καταπιούν αμάσητη και οι υπόλοιποι πολιτικοί, γιατί πάσχουν και αυτοί από την ίδια ασθένεια, την τεχνοφοβία, και τα media, γιατί και αυτά έχουν παντελή άγνοια της ψηφιακής πραγματικότητας. Γνωρίζω πως υπάρχουν άνθρωποι στο σύριζα που έχουν τεκμηριωμένες απόψεις για τεχνολογικά ζητήματα, προφανώς κανείς δεν τους πλησίασε και κανείς δεν ζήτησε την γνώμη τους. Αυτό είναι και ένα μεγάλο ζήτημα εδώ, να υπάρχει κόσμος που να είναι τεχνολογικά καταρτισμένος, μυημένος όπως είπε ο κ. Τσίπρας, αλλά οι κομματικοί οργανισμοί να τους αγνοούν πλήρως και να φτάνουν έτσι σε σκοταδιστικά συμπεράσματα.

Αν κάποιος θέλει, μπορεί να πάρει τις (ψηφιακά υπογεγραμμένες) ψήφους και να ξανατρέξει δικούς του αλγορίθμους για να επαληθεύσει όλα τα παλιά αποτελέσματα. Είναι τόσο απλό. Ας το κάνουν, και αν βρουν εσκεμμένα λάθη ας μιλήσουν όσο θέλουν για το διαβλητό ή μη της διαδικασίας. Αλλά κανείς δεν πρόκειται να μπει σε μια τέτοια διαδικασία, γιατί αυτό θέλει κόπο ενώ το να αραδιάζει κανείς σοφίσματα είναι εύκολο.

Και πάμε στο τελευταίο κομμάτι της δήλωσης, που είναι ακόμα πιο προβληματικό από τα προηγούμενα. Εδώ γίνεται νύξη περί του διαβλητού της μυστικότητας. Ποια είναι τα _ακριβή_ ηλεκτρονικά ίχνη στα οποία γίνεται αναφορά; 99% εννοούν την IP του χρήστη κατά την ψηφοφορία…η οποία όμως στο σύστημα Zeus δεν κρατιέται πουθενά μαζί με την ψήφο, ακριβώς για να διασφαλίζεται η μυστικότητα. Για εσένα που σκέφτεσαι πονηρά όσο διαβάζεις αυτό το κείμενο, ούτε το όνομα του κρατιέται, κανένα στοιχείο που μπορεί να συνδυάσει ψήφο με άνθρωπο δεν κρατιέται από το σύστημα. Και πάλι δεν θα κάτσω να αναλύσω πως ακριβώς δουλεύει το Zeus, αλλά είναι προφανές πως το άτομο το οποίο πληροφόρησε τον κ. Τσίπρα είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων ημιμαθές (αλλά με μεγάλες άκρες). Θα μπορούσε κάλλιστα ο καθένας να έμπαινε να ψηφίσει μέσω Tor, από το σπίτι του γείτονα, από ένα netcafe, από οπουδήποτε. Δεν έχει καμία σημασία η IP από την οποία μπαίνει κανείς. Η ίδια η ψήφος είναι κρυπτογραφημένη από τον υπολογιστή του χρήστη (browser) πριν φτάσει στο Zeus…αλλά άρχισα τα τεχνικά και ξεφεύγω χωρίς λόγο. Το αδιάβλητο της διαδικασίας και η τήρηση της μυστικότητας είναι ακρογωνιαίος λίθος κάθε σύγχρονου συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, όχι μόνο του Zeus. Οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες δεν είναι συστήματα που αντί για χαρτί και παραβάν έχεις ένα υπολογιστή, είναι πολύ μα πολύ πιο σύνθετες διαδικασίες, είναι κομμάτι της επιστήμης των μαθηματικών. Αν κάποιου το μυαλό δεν χωράει αυτή την πρόοδο, ας στρωθεί στο διάβασμα.

Αλλά η δήλωση έχει μέσα της άλλο ένα παραλογισμό. Αφού δεν αρέσει καν η υποψία της τήρησης ηλεκτρονικών ιχνών στις ψηφοφορίες, γιατί το κράτος υποχρεώνει τους ISPs να κρατάνε τα δεδομένα σύνδεσης των χρηστών στο Internet για 1 χρόνο; Γιατί υπάρχει καταγραφή των μεταδεδομένων των τηλεφωνικών κλήσεων, ποιος κάλεσε ποιον, τι ώρα, ποια ήταν η διάρκεια της κλήσης, και από που (αν μιλάμε για κινητή τηλεφωνία) για 1 χρόνο; Αυτά δεν είναι ηλεκτρονικά ίχνη γεμάτα με προσωπικές επιλογές του καθενός; Αν δεν αρέσουν τα ηλεκτρονικά ίχνη, και εγώ είμαι σίγουρα ένας από αυτούς που δεν του αρέσουν, καταργήστε τα παντού. Σίγουρα θα έχετε και την δική μου στήριξη σε κάτι τέτοιο.

Τα ηλεκτρονικά ίχνη (IP) τα οποία υπονοήθηκε πως συνδυάζονται με την ψήφο, ενώ διασφαλίζεται με διάφορες μεθόδους του Zeus πως δεν γίνεται αυτό, δεν πρέπει να κρατιούνται κατά την λογική της κυβέρνησης, ενώ τα ψηφιακά ίχνη που συνδυάζονται με όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες των ανθρώπων στον ψηφιακό κόσμο ας κρατιούνται (και δεν μας πειράζει – αφού δεν τα σχολιάζουμε). Τι είδους λογική είναι αυτή;

Επίσης το “στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου” της δήλωσης τι υπονοεί; Πως εμείς που λειτουργούμε το σύστημα μοιράζουμε τα δεδομένα σε “κάθε ενδιαφερόμενο”; Αν ναι, αυτό είναι σοβαρή κατηγορία, και θα το πάρω και προσωπικά. Αν έχει κάποιος αποδείξεις ας πάει στα δικαστήρια. Αλλιώς να σταματήσει εδώ και τώρα τα σοφίσματα (για να μην πω τίποτα χειρότερο…). Αν έβγαινα εγώ να κάνω δηλώσεις και να υπαινίσσομαι πράγματα για το διαβλητό της διαδικασίας σε ψηφοφορίες στην Βουλή χωρίς κανένα στοιχείο θα με πήγαιναν στα δικαστήρια ή όχι;

Τέλος, νομίζω αξίζει να αναφέρω ένα ωραίο feature του Zeus που σχετίζεται με αυτό που η αρχική ερώτηση αναφέρει με τις λέξεις “μαζική συμμετοχή” (ενώ στην πραγματικότητα εννοεί κάτι άλλο).
Επειδή υπήρχε στον αέρα η “φήμη” πως με τις παραδοσιακές μεθόδους ψηφοφορίας κάποια μέλη ΔΕΠ έπαιρναν από το χεράκι άλλα μέλη ΔΕΠ, τους έδιναν “σταυρωμένα ψηφοδέλτια” και τους επέβλεπαν την ώρα που ψήφιζαν, το Zeus έχει ένα πολύ ωραίο feature. Μπορεί κάποιος να αλλάξει την ψήφο του όσες φορές θέλει μέχρι να κλείσει η διαδικασία της ψηφοφορίας. Άρα και να σε αναγκάσει κάποιος να ψηφίσεις κάτι με το ζόρι ή να αλλάξεις την ψήφο σου σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, ακόμα και αν σε απειλήσει με οποιονδήποτε τρόπο, έχεις την δυνατότητα να την αλλάξεις και πάλι σε αυτό που εσύ θέλεις μόλις αυτός πάψει να σε απειλεί. Και είναι αδύνατον αυτός που απειλεί κάποιον για να αλλάξει την ψήφο του να μπορεί να απειλεί όλο το εκλογικό σώμα ταυτόχρονα μέχρι την λήξη της ψηφοφορίας. Στις παραδοσιακές μεθόδους ψηφοφορίας που δεν μπορείς να αλλάξεις την ψήφο σου, ο εκβιαστής μπορεί να απειλήσει έναν έναν όσους ψηφίζουν την ώρα της ψηφοφορίας και η ψήφος που τελικά θα καταμετρηθεί θα είναι αυτή που έχει έρθει μέσω εκβιασμού και όχι αυτή που ήθελε ο ψηφοφόρος. Γι’ αυτό και μόνο το λόγο θα έπρεπε οι (ηλεκτρονικές) ψηφοφορίες που γίνονται με συστήματα τύπου Zeus να προτιμώνται σε σχέση με τις παραδοσιακές.

Υπάρχει [εδώ] ένα blog post που περιέχει ένα email από τον τότε Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Τζανάκη που χρησιμοποιεί επιχειρήματα παρόμοια με αυτά που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας στην δική του απάντηση. Ημιμάθεια, ψηφιακός αναλφαβητισμός και σκοταδισμός. Και αυτά είναι λόγια αντιπρύτανη…όχι κάποιου τυχαίου.

Θέλουν να καταργήσουν τα πρυτανικά συμβούλια; Θεωρούν πως έχουν κάποια καλύτερη ιδέα για την λειτουργία των πανεπιστημίων; Ας το κάνουν. Θα κριθούν εκ του αποτελέσματος όπως κρίθηκαν και οι προηγούμενοι. Αλλά οι δικαιολογίες που έδωσαν για την κατάργηση των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών δεν στέκουν με τίποτα. Και τους κάνουν να φαίνονται ψηφιακά αναλφάβητοι και ημιμαθείς. Το να χρησιμοποιεί κανείς ψευδο-τεχνολογικές δικαιολογίες σίγουρα δεν είναι σοβαρή πολιτική πάντως.

Χαρακτηριστικό του φασισμού είναι η αποστροφή προς την γνώση και τις επιστήμες. Αν λοιπόν με την ίδια αποστροφή αντιμετωπίζει και η σημερινή κυβέρνηση τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, επειδή δεν είναι “μυημένη”, ποιος τελικά επιβάλει τον (τεχνο)φασισμό;

Έχω τρέξει δεκάδες άλλα προγράμματα/projects όσο εργάζομαι στο grnet και το Zeus ήταν ένα από αυτά που μας προκάλεσαν τους λιγότερους πονοκεφάλους ως software. Ίσως τους περισσότερους στην επικοινωνία με τρίτους ανθρώπους, αλλά γι’ αυτό φυσικά δεν φταίει η ομάδα ανάπτυξης του software. Προσωπικά θεωρώ αρκετά σημαντικό το γεγονός πως από την δουλειά που έγινε βγήκαν papers (πχ “From Helios to Zeus“) και αναγνωρίστηκε η αξία του software σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Ακόμα ένα ενδιαφέρον σημείο είναι πως το Zeus χρησιμοποιήθηκε από διάφορους ιδιωτικούς συλλόγους τα τελευταία 2 χρόνια για να κάνουν τις εκλογές τους, έτσι το δημόσιο είχε μέχρι και έσοδα(!) από το Zeus. Γιατί δεν υπάρχει μάλλον, τουλάχιστον ακόμα, κανείς άλλος στην αγορά της πληροφορικής που να μπορεί να φτιάξει και να τρέξει ένα παρόμοιο σύστημα το ίδιο αξιόπιστα. Ε τώρα βέβαια όλο και κάποιος θα βρεθεί να καλύψει το κενό…

Αν κάποιος έχει το email του κ. Τσίπρα ας του στείλει το εγχειρίδιο χρήσης ψηφοφόρου για το Zeus, ίσως το ξανασκεφτεί και δεν μας ρίξει στα ψηφιακά τάρταρα.

Υ.Γ. Προφανώς το παραπάνω post είναι καθαρά προσωπικό (όπως και τα υπόλοιπα στο blog αυτό) και δεν αντιπροσωπεύει ούτε τις απόψεις των υπολοίπων συναδέλφων που δούλεψαν/δουλεύουν στο Zeus ούτε της εταιρίας φυσικά. Θα έπρεπε να εννοούνται αυτά, αλλά ποιος ξέρει τι μπορεί να σκεφτεί κάποιος…

Onion Service Authorization Cookie

Tor Hidden/Onion Services include a small gem that is not so well known, there’s a way to authorize only specific clients to use an Onion Service through a cookie. It sounds a bit like .htaccess for Hidden/Onion Services.
I got asked today about how I use this authorization mechanism, so here it is:

In server’s torrc:

HiddenServiceDir /var/lib/tor/myssh
HiddenServiceAuthorizeClient basic myclient
HiddenServicePort 3221 12223

For those who want even more “anonymity”, there’s even a ‘stealth’ mode…just replace basic with stealth. Read Tor’s man page for more info on stealth mode.

Then in /var/lib/tor/myssh/hostname one will see something like:

# cat /var/lib/tor/myssh/hostname  
keesh0ahGh6lahbe.onion auliech8bu7aighaiv4aiW # client: myclient

Now on the client side just add to the client’s torrc this:
HidServAuth keesh0ahGh6lahbe.onion auliech8bu7aighaiv4aiW

That’s it…it’s extremely simple to use and can potentially protect Onion Services that are only to be used by closed groups. Anyone who doesn’t have the cookie won’t be able to connect to the onion service.

Απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων του 2013 της ΑΕΠΙ κατά παρόχων

Πριν λίγες μέρες βγήκε η απόφαση (13478 22/12/2014) των ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η ΑΕΠΙ το 2013(!) κατά των παρόχων Internet στην Ελλάδα για να λογοκρίνουν/αποκλείσουν διάφορα sites, μεταξύ αυτών και του www.thepiratebay.se. (Περισσότερα στο σχετικό link).

Το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά αυτά μέτρα και δικαίωσε τους παρόχους.

Το κείμενο της απόφασης είναι αρκετά μεγάλο, 49 σελίδες, και δεν είμαι νομικός για να την μελετήσω και να την κρίνω στο σύνολό της. Παρ’ όλα αυτά νομίζω πως ο τρόπος που το δικαστήριο απορρίπτει το αίτημα της ΑΕΠΙ έχει μεγάλο ενδιαφέρον:

[…] Τα αιτούμενα δε ασφαλιστικά μέτρα, ως μέτρα επιβολής και προάσπισης των παραβιαζομένων δικαιωμάτων των δικαιούχων και μελών των αιτούντων νομικών προσώπων (που αφορούν όλο και λιγότερο τους ίδιους τους δημιουργούς και περισσότερο τα συμφέροντα των ίδιων των εταιριών της πολιτιστικής βιομηχανίας), στο σύνολό τους, συνιστούν περιορισμούς των κατωτέρω αναφερομένων δικαιωμάτων, οι οποίοι, όμως, δεν είναι συμβατοί με την αρχή της αναλογικότητας και με το απαραβίαστο: (α) της ελευθερίας της πληροφόρησης (άρθρο 5 α παρ. 1 Σ), (β) του δικαιώματος συμμετοχής στην κοινωνία της πληροφορίας (άρθρο 5 α παρ. 2 Σ), ως αναγκαίας προϋπόθεσης για την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων στην κοινωνική, πολιτική, και οικονομική ζωή καθώς και για την με ουσιαστικό τρόπο ενάσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, (γ) του δικαιώματος προστασίας από τη συλλογή, επεξεργασία και χρήση των προσωπικών δεδομένων (άρθρο 9 α Σ), (δ) του απορρήτου της ελεύθερης ανταπόκρισης και επικοινωνίας (άρθρο 19 Σ), δεδομένου ότι μέσω αυτών καταστέλλονται, αδιακρίτως, όχι μόνον παράνομες αλλά και νόμιμες πράξεις και ως εκ τούτου συνιστούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στις τελευταίες, που ενώ δεν σχετίζονται με την διακίνηση έργων (προστατευόμενων και μη), καταλήγουν να υποβαθμίζονται, και δεν πληρούν (τα αιτούμενα μέτρα) τα ειδικότερα κριτήρια της αναγκαιότητας και της καταλληλότητας για την έστω και εν μέρει επίτευξη του επιδιωκόμενου ως άνω σκοπού. Αυτό καθίσταται σαφές από τη στιγμή που όπως αναφέρεται οι συγκεκριμένες, ανωτέρω παρατιθέμενες, από τις επίμαχες ιστοσελίδες, λειτουργούν ήδη με άλλη IP. Επιπλέον, τα αιτούμενα ασφαλιστικά μέτρα αντιβαίνουν στο άρθρο 16 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, παραβιάζοντας το δικαίωμα των καθ’ ων παρόχων στην επιχειρηματικότητα, αλλά και στην βασική αρχή της διαδικτυακής ουδετερότητας, που προβλέπει ότι όλες οι πληροφορίες πρέπει να διακινούνται χωρίς διάκριση, ανεξάρτητα της φύσης και του σκοπού τους από τους παρόχους σύνδεσης. Το κόστος δε που τα αιτούμενα ασφαλιστικά μέτρα συνεπάγεται για τα έννομα συμφέροντα των τελικών χρηστών και συνδρομητών των καθ’ ων, είναι δυσανάλογο με την επιδιωκόμενη (και αμφισβητούμενη) από πλευράς των μελών των αιτούντων νομικών προσώπων ωφέλεια, ενόψει του σοβαρού περιορισμού θεμελιωδών δικαιωμάτων των πρώτων και των γενικότερων συνεπειών που έχουν οι αιτούμενες ρυθμιστικές επεμβάσεις στην εξέλιξη της κοινωνίας της πληροφορίας σε συνθήκες ελευθερίας και δικαιωσύνης. […]

Νίκη λοιπόν…μέχρι την επόμενη δίκη ή τον επόμενο νόμο που θα προσπαθήσει να περάσει η ΑΕΠΙ.

Το κείμενο της απόφασης (7Mb): Απόφαση Ασφαλιστικών μέτρων ΑΕΠΙ 2013

Υ.Γ. το pdf είναι μόνο εικόνες και το έχω κάνει resize, αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να κάνει το OCR και θέλει την αυθεντική ανάλυση ας επικοινωνήσει μαζί μου.

Anonymous edits in Hellenic Wikipedia from Hellenic Parliament IPs

Inspired from another project called “Anonymous Wikipedia edits from the Norwegian parliament and government offices” I decided to create something similar for the Hellenic Parliament.

I downloaded the XML dumps (elwiki-20140702-pages-meta-history.xml.7z) for the elwiki from http://dumps.wikimedia.org/elwiki/20140702/. The compressed file is less than 600Mb but uncompressing it leads to a 73Gb XML which contains the full history of edits. Then I modified a parser I found on this blog to extract the data I wanted: Page Title, Timestamp and IP.

Then it was easy to create a list that contains all the edits that have been created by Hellenic Parliament IPs (195.251.32.0/22) throughout the History of Hellenic Wikipedia:
The list https://gist.github.com/kargig/d2cc8e3452dbde774f1c.

Interesting edits

 1. Former Prime Minister “Κωνσταντίνος Σημίτης”
  An IP from inside the Hellenic Parliament tried to remove the following text at least 3 times in 17-18/02/2014. This is a link to the first edit: Diff 1.

  Για την περίοδο 1996-2001 ξοδεύτηκαν 5,2 τρις δρχ σε εξοπλισμούς. Οι δαπάνες του Β` ΕΜΠΑΕ (2001-2006) υπολογίζεται πως έφτασαν τα 6 με 7 τρις δρχ.[http://www.enet.gr/online/online_hprint?q=%E5%EE%EF%F0%EB%E9%F3%EC%EF%DF&a=&id=71538796 ”To κόστος των εξοπλισμών”], εφημερίδα ”Ελευθεροτυπία”, δημοσίευση [[1 Αυγούστου]] [[2001]].Έπειτα απο τη σύλληψη και ενοχή του Γ.Καντά,υπάρχουν υπόνοιες για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο με μίζες από Γερμανικές εταιρίες στα εξοπλιστικά,κάτι το οποίο διερευνάται απο την Εισαγγελία της Βρέμης.

 2. Former MP “Δημήτρης Κωνσταντάρας”
  Someone modified his biography twice. Diff Links: Diff 1 Diff 2.
 3. Former football player “Δημήτρης Σαραβάκος”
  In the following edit someone updated this player’s bio adding that he ‘currently plays in porn films’. Diff link. The same editor seems to have removed that reference later, diff link.
 4. Former MP “Θεόδωρος Ρουσόπουλος”
  Someone wanted to update this MP’s bio and remove some reference of a scandal. Diff link.
 5. The movie “Ραντεβού με μια άγνωστη”
  Claiming that the nude scenes are probably not from the actor named “Έλενα Ναθαναήλ”. Diff link.
 6. The soap opera “Χίλιες και Μία Νύχτες (σειρά)”
  Someone created the first version of the article on this soap opera. Diff Link.
 7. Politician “Γιάννης Λαγουδάκος”
  Someone edited his bio so it seemed that he would run for MP with the political party called “Ανεξάρτητοι Έλληνες”. Diff Link
 8. University professor “Γεώργιος Γαρδίκας”
  Someone edited his profile and added a link for amateur football team “Αγιαξ Αιγάλεω”. Diff Link.
 9. Politician “Λευτέρης Αυγενάκης”
  Someone wanted to fix his bio and upload a file, so he/she added a link from the local computer “C:\Documents and Settings\user2\Local Settings\Temp\ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ”. Diff link.
 10. MP “Κώστας Μαρκόπουλος”
  Someone wanted to fix his bio regarding his return to the “Νέα Δημοκρατία” political party. Diff Link.
 11. (Golden Dawn) MP “Νίκος Μιχαλολιάκος”
  Someone was trying to “fix” his bio removing some accusations. Diff Link.
 12. (Golden Dawn) MP “Ηλίας Κασιδιάρης”
  Someone was trying to fix his bio and remove various accusations and incidents. Diff Link 1, Diff Link 2, Diff Link 3.

Who’s done the edits ?
The IP range of the Hellenic Parliament is not only used by MPs but from people working in the parliament as well. Don’t rush to any conclusions…
Oh, and the IP 195.251.32.48 is probably a proxy inside the Parliament.

Threat Model
Not that it matters a lot for MPs and politicians in general, but it’s quite interesting that if someone “anonymously” edits a wikipedia article, wikimedia stores the IP of the editor and provides it to anyone that wants to download the wiki archives. If the IP range is known, or someone has the legal authority within a country to force an ISP to reveal the owner of an IP, it is quite easy to spot the actual person behind an “anonymous” edit. But if someone creates an account to edit wikipedia articles, wikimedia does not publish the IPs of its users, the account database is private. To get an IP of a user, one would need to take wikimedia to courts to force them to reveal that account’s IP address. Since every wikipedia article edit history is available for anyone to download, one is actually “more anonymous to the public” if he/she logs in or creates a (new) account every time before editing an article, than editing the same article without an account. Unless someone is afraid that wikimedia will leak/disclose their account’s IPs.
So depending on their threat model, people can choose whether they want to create (new) account(s) before editing an article or not :)

Similar Projects

 • Parliament WikiEdits
 • congress-edits
 • Riksdagen redigerar
 • Stortinget redigerer
 • AussieParl WikiEdits
 • anon
 • Bonus
  Anonymous edit from “Synaspismos Political Party” (ΣΥΡΙΖΑ) address range for “Δημοκρατική Αριστερά” political party article, changing it’s youth party blog link to the PASOK youth party blog link. Diff Link

  SMTP over Hidden Services with postfix

  More and more privacy experts are nowdays calling people to move away from the email service provider giants (gmail, yahoo!, microsoft, etc) and are urging people to set up their own email services, to “decentralize”. This brings up many many other issues though, and one of which is that if only a small group people use a certain email server, even if they use TLS, it’s relatively easy for someone passively monitoring (email) traffic to correlate who (from some server) is communicating with whom (from another server). Even if the connection and the content is protected by TLS and GPG respectively, some people might feel uncomfortable if a third party knew that they are actually communicating (well these people better not use email, but let’s not get carried away).

  This post is about sending SMTP traffic between two servers on the Internet over Tor, that is without someone being able to easily see who is sending what to whom. IMHO, it can be helpful in some situations to certain groups of people.

  There are numerous posts on the Internet about how you can Torify all the SMTP connections of a postfix server, the problem with this approach is that most exit nodes are blacklisted by RBLs so it’s very probable that the emails sent will either not reach their target or will get marked as spam. Another approach is to create hidden services and make users send emails to each other at their hidden service domains, eg username@a2i4gzo2bmv9as3avx.onion. This is quite uncomfortable for users and it can never get adopted.

  There is yet another approach though, the communication could happen over Tor hidden services that real domains are mapped to.

  HOWTO
  Both sides need to run a Tor client:
  aptitude install tor torsocks

  The setup is the following, the postmaster on the receiving side sets up a Tor Hidden Service for their SMTP service (receiver). This is easily done in his server (server-A) with the following line in the torrc:
  HiddenServicePort 25 25. Let’s call this HiddenService-A (abcdefghijklmn12.onion). He then needs to notify other postmasters of this hidden service.

  The postmaster on the sending side (server-B) needs to create 2 things, a torified SMTP service (sender) for postfix and a transport map that will redirect emails sent to domains of server-A to HiddenService-A.

  Steps needed to be executed on server-B:
  1. Create /usr/lib/postfix/smtp_tor with the following content:

  #!/bin/sh
  
  torsocks /usr/lib/postfix/smtp $@

  2. Make it executable
  chmod +x /usr/lib/postfix/smtp_tor

  3. Edit /etc/postfix/master.cf and add a new service entry
  smtptor unix - - - - - smtp_tor

  4. If you don’t already have a transport map file, create /etc/postfix/transport with content (otherwise just add the following to your transport maps file):

  .onion              smtptor:
  domain-a.net        smtptor:[abcdefghijklmn12.onion]
  domain-b.com        smtptor:[abcdefghijklmn12.onion]

  5. if you don’t already have a transport map file edit /etc/postfix/main.cf and add the following:
  transport_maps = hash:/etc/postfix/transport

  6. run the following:
  postmap /etc/postfix/transport && service postfix reload

  7. If you’re running torsocks version 2 you need to set AllowInbound 1 in /etc/tor/torsocks.conf. If you’re using torsocks version 1,you shouldn’t, no changes are necessary.

  Conclusion
  Well that’s about it, now every email sent from a user of server-B to username@domain-a.net will actually get sent over Tor to server-A on its HiddenService. Since HiddenServices are usually mapped on 127.0.0.1, it will bypass the usual sender restrictions. Depending on the setup of the receiver it might even evade spam detection software, so beware…If both postmasters follow the above steps then all emails sent from users of server-A to users of server-B and vice versa will be sent anonymously over Tor.

  There is nothing really new in this post, but I couldn’t find any other posts describing such a setup. Since it requires both sides to actually do something for things to work, I don’t think it can ever be used widely, but it’s still yet another way to take advantage of Tor and Hidden Services.

  !Open Relaying
  When you setup a tor hidden service to accept connections to your SMTP server, you need to be careful that you aren’t opening your mail server up to be an open relay on the tor network. You need to very carefully inspect your configuration to see if you are allowing 127.0.0.1 connections to relay mail, and if you are, there are a couple ways to stop it.

  You can tell if you are allowing 127.0.0.1 to relay mail if you have something like this in your postfix configuration by looking at the smtpd_recipient_restrictions and seeing if you have permit_mynetworks, and your mynetworks variable includes 127.0.0.1/8 (default). The tor hidden service will connect via 127.0.0.1, so if you allow that to send without authentication, you are an open relay on the tor network, and you don’t want that…

  Two ways of dealing with this, both remove 127.0.0.1 from mynetworks, and then the following configuration:

  Send all mail through a secondary transport that has a different set of restrictions. Copy the restrictions from main.cf and remove ‘permit_mynetworks’ from them:
  /etc/postfix/master.cf

  2525      inet  n       -       -       -       -       smtpd
     -o smtpd_recipient_restrictions=XXXXXXX
     -o smtpd_sender_restrictions=YYYYYY
     -o smtpd_helo_restrictions=XXXXX
  
  2587 inet n - - - - smtpd
     -o smtpd_enforce_tls=yes
     -o smtpd_tls_security_level=encrypt
     -o smtpd_sasl_auth_enable=yes
     -o smtpd_client_restrictions=permit_sasl_authenticated,reject
     -o smtpd_sender_restrictions=
     -o smtpd_recipient_restrictions=XXXXXXX
     -o smtpd_sender_restrictions=YYYYYY
     -o smtpd_helo_restrictions=XXXXX

  Or use the newer postfix variable that was designed for restricting relays:

  /etc/postfix/main.cf

  smtpd_relay_restrictions = permit_sasl_authenticated,
          reject_unauth_destination
  
  smtpd_recipient_restrictions =
          reject_unknown_recipient_domain,
          check_recipient_access hash:$checks_dir/recipient_access,
          permit_sasl_authenticated,
          permit_mynetworks,
          permit

  Concerns
  Can hidden services scale to support hundreds or thousands of connections e.g. from a mailing list ? who knows…
  This type of setup needs the help of big fishes (large independent email providers like Riseup) to protect the small fishes (your own email server). So a new problem arises, bootstrapping and I’m not really sure this problem has any elegant solution. The more servers use this setup though, the more useful it becomes against passive adversaries trying to correlate who communicates with whom.
  The above setup works better when there are more than one hidden services running on the receiving side so a passive adversary won’t really know that the incoming traffic is SMTP, eg when you also run a (busy) HTTP server as a hidden service at the same machine.
  Hey, where did MX record lookup go ?

  Trying it
  If anyone wants to try it, you can send me an email using voidgrz25evgseyc.onion as the Hidden SMTP Service (in the transport map).

  Links:
  http://www.postfix.org/master.5.html
  http://www.groovy.net/ww/2012/01/torfixbis

  *Update 01/02/2015 Added information about !Open Relaying and torsocks version 2 configuration*

  Ασφαλιστικά μέτρα ΑΕΠΙ κατά παρόχων, 2013 edition

  Πριν λίγες μέρες έγινε πάρα πολύ σημαντική δίκη για το Ελληνικό Internet. Δυστυχώς όμως δεν έγινε καμία αναφορά από τους δημοσιογράφους που ασχολούνται με τα “νέα μέσα” για το θέμα, οι μόνοι οι οποίοι έχουν αναφερθεί στο θέμα και μάλιστα το έχουν παρακολουθήσει από πολύ κοντά είναι τα παιδιά του adslgr.com (Thread).

  Λίγο ιστορία…
  Πέρυσι είχαμε την “χαρά” το Πρωτοδικείο Αθηνών με την απόφαση 4658/2012 να δικαιώσει την ΑΕΠΙ στα ασφαλιστικά μέτρα που είχε κάνει εναντίον όλων των Ελλήνων παρόχων (ISPs) ώστε να αποκλειστεί η πρόσβαση προς 2 sites που βρισκόταν εκτός της χώρας μας. Η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων έγινε τον Οκτώβριο του 2010 και η τελική δίκη μετά τις αναβολές έγινε το Μάϊο του 2012. Τα 2 sites ήταν το ellinadiko.com και το music-bazaar.com. Ενώ η ΑΕΠΙ είχε ζητήσει να αποκλειστούν από τους παρόχους και οι IPs που κατείχαν τότε τα 2 sites αλλά και να αποκλειστούν από το επίπεδο του DNS, τα δικαστήρια διέταξαν μόνο τον αποκλεισμό των IPs. Οι περισσότεροι χρήστες του Ελληνικού Internet δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για αυτή τη απόφαση και αυτό γιατί δεν τους επηρέασε στο ελάχιστο. Το ellinadiko για δικούς του λόγους είχε κλείσει πριν γίνει η δίκη, και έτσι οι χρήστες είχαν ήδη στραφεί σε άλλα sites, ενώ το music-bazaar είχε αλλάξει IP. Ενώ, δηλαδή, το δικαστήριο επέβαλε στους παρόχους να αποκλείσουν την IP 1.2.3.4 το music-bazaar είχε ήδη πριν την δίκη μεταφερθεί στην 5.6.7.8. Έτσι, και η IP του ellinadiko και η IP του music-bazaar στις οποίες γινόταν αναφορά στα ασφαλιστικά μέτρα του 2012 είναι αυτή τη στιγμή μη προσβάσιμες από τους Έλληνες χρήστες χωρίς να φιλοξενούν οτιδήποτε σχετικό με τα προηγούμενα sites. Και το ακόμα καλύτερο; Κανείς δεν γνωρίζει αν και πότε θα αρθούν αυτοί οι αποκλεισμοί, καθώς δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στην απόφαση. Οπότε ο δικαστής αυτός δημιούργησε δύο μαύρες τρύπες για το Ελληνικό Internet.

  Τώρα που πήρε φόρα…
  Στις 14/01/2013 η ΑΕΠΙ επανήλθε με 2 νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων! Η πρώτη αφορούσε αποκλειστικά το website με όνομα www.thepiratebay.se και την IP του (194.71.107.15) και η δεύτερη αφορούσε το website με όνομα www.activeloads.com και την IP του (93.190.139.103). Σαν να μην έφτανε αυτό στις 26/04/2013 έρχεται και νέα αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα για τα παρακάτω sites: www.greek-team.cc (www.mytog.net), www.p2planet.net, www.greek.to, www.tsibato.info, www.greekddl.eu, www.greek-best.com, www.kat.ph, www.isohunt.com, www.1337x.org, www.h33t.com και τις IPs που είχαν τότε. Στα ασφαλιστικά μέτρα ζητείται να αποκλειστεί η πρόσβαση στα website ή στις IP ή αν τα παραπάνω δεν γίνουν, ζητά να απαγορευτούν τα downloads (καταφορτώσεις) μουσικών έργων από αυτά τα websites (ζητά δηλαδή την εφαρμογή DPI (Deep Packet Inspection) από τους παρόχους). Η αίτηση της ΑΕΠΙ αναφέρει με 2 λόγια πως αφού δεν μπορούν να εντοπίσουν τους ιδιοκτήτες των websites αυτών, ζητούν από τα δικαστήρια να προστατέψει τα μέλη της ΑΕΠΙ από την “πειρατεία” εξαναγκάζοντας τους παρόχους να “τα κόψουν”. Μετά από διαπραγματεύσεις καταλήγει να γίνει μία δίκη και για τις τρεις αιτήσεις, τον Σεπτέμβριο του 2013. Η δίκη αναβάλλεται για τις 13/12/2013 όπου και έγινε. Τα επιχειρήματα των παρόχων ήταν για άλλη μια φορά πολύ καλά, αλλά μάλλον δεν παίζει και ιδιαίτερο ρόλο στα αυτιά των δικαστών που κατά πάσα πιθανότητα αγνοούν εντελώς τις τεχνικές λεπτομέρειες του εγχειρήματος, αν θεωρείται δύσκολο να εξηγήσει κανείς πως ακριβώς δουλεύουν τα torrents και γιατί τα websites αυτά δεν φιλοξενούν τα ίδια παράνομο περιεχόμενο, σκεφτείτε πόσο πιο δύσκολο είναι να να εξηγήσει κανείς πως δουλεύουν τα magnet links και το DHT. Άλλωστε φαίνεται πως οι δικαστές δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το διαδίκτυο ή για την ιδιωτικότητα γενικότερα, διότι οι όποιες αποφάσεις βγουν θα επηρεάσουν σημαντικά την ιδιωτικότητα όλων των Ελλήνων χρηστών. Είμαστε πλέον σε αναμονή της απόφασης η οποία μπορεί να κάνει ακόμα και 3 μήνες για να βγει.

  Ίδια απόφαση με την 4658/2012 ή μήπως όχι;
  Η απόφαση ακόμα δεν έχει βγει αλλά κατά την εκτίμηση μου υπάρχει σοβαρή περίπτωση να είναι διαφορετική από την 4658/2012 και μάλιστα προς το χειρότερο. Αυτό γιατί στο ενδιάμεσο έχει υπάρξει άλλη μια απίστευτη κίνηση από μεριάς του κράτους η οποία υπονομεύει την ελεύθερη λειτουργία του Internet στην Ελλάδα. Το κράτος λοιπόν, θέλοντας να τα τσεπώνει από τις άδειες που χορηγεί στα sites σχετικά με τον τζόγο (στοιχήματα) έχει δημιουργήσει την ΕΕΕΠ. Τι είναι η ΕΕΕΠ; Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Αυτή η επιτροπή λοιπόν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει ποια websites τζόγου θα αποκλειστούν από τους παρόχους ώστε να μην έχουν πρόσβαση οι χρήστες τους σε αυτά. Όποιος δεν πληρώνει, κόβεται. Μάλιστα, επειδή ξέρουν πόσο δύσκολο είναι να απαγορεύσεις την πρόσβαση σε ένα site στο Internet μπλοκάροντας απλά μια IP, αυτοί έχουν την εξουσία να παραγγέλνουν από τους ISPs να μπλοκάρουν URLs χωρίς να ενδιαφέρονται για το πως θα το υλοποιήσει ο πάροχος. Κάθε τόσο λοιπόν εμφανίζουν μια λίστα με URLs στους παρόχους και τους αναγκάζουν να κόψουν την πρόσβαση. Η πιο πρόσφατη λίστα όσο γράφεται αυτό το post είναι αυτή: BlackList EEEP 22/11/2013. Αυτό το pdf είναι και το μόνο που παρέχουν στους παρόχους, ούτε καν μια λίστα σε μορφή txt για να είναι ευκολότερη η αυτοματοποίηση. Και το επισημαίνω για άλλη μια φορά, δίνουν URLs και όχι domains ή IPs.

  Τί σημαίνει αυτό όμως στην ουσία για παρόχους και χρήστες;
  Οι πάροχοι δεν μπορούν να κόψουν τις IPs των betting sites γιατί α) είναι πιθανόν στις ίδιες IPs να συστεγάζονται και άλλα sites, β) κάποια betting sites γίνονται host σε εταιρίες τύπου Akamai, Cloudflare,κτλ δεν είναι δυνατόν να κόψει ένας πάροχος τα CDN αυτά, γ) ένα site μπορεί να αλλάζει IPs όποτε θέλει, άρα ποιος θα παρακολουθεί τι κάνει το κάθε site κάθε μέρα; Επειδή, από όσο μπορώ να γνωρίζω, οι ελληνικοί πάροχοι σταθερού Internet (xDSL) δεν έχουν αυτή τη στιγμή δυνατότητα να κάνουν DPI, να κοιτάνε δηλαδή κάθε πακέτο ποια “web/URL” (και όχι IP) διεύθυνση αναφέρει μέσα του και να κόβουν μόνο αυτά, μένουν με ένα και μοναδικό “όπλο” στα χέρια τους. Το DNS block. Δηλαδή, οι DNS servers των ελληνικών ISPs λένε ψέμματα στους χρήστες για τις πραγματικές διευθύνσεις των betting sites που θέλει να κόψει η ΕΕΕΠ. Αντί να δίνουν στους χρήστες τις σωστές IPs ενός site, δίνουν μια ψεύτικη ή δεν απαντούν καθόλου και αυτό κάνει τον χρήστη να θεωρεί πως δεν δουλεύει πλέον το website που θέλει να επισκεπτεί. Φυσικά οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν άλλους DNS servers, εκτός του παρόχου τους – εκτός Ελλάδας βασικά, για να μάθουν τις σωστές απαντήσεις στα DNS ερωτήματά τους. Αυτό όμως με την σειρά του δημιουργεί διάφορα θέματα. Καταρχήν όταν ρωτάς ένα DNS server στο εξωτερικό όλα τα DNS ερωτήματα καθυστερούν λίγο παραπάνω, το λίγο μπορεί να σημαίνει πως από τα 10-20ms που έχει κάποιος με τους DNS servers του ISP του μπορεί να φτάσει τα 60-80 ή και 100ms, δηλαδή μια καθυστέρηση τουλάχιστον της τάξης του 3-5x. Έπειτα σημαίνει πως ο νέος “DNS” πάροχος αυτός ξέρει ό,τι κάνει κάποιος Έλληνας χρήστης και μπορεί φυσικά να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα αυτά όπως του αρέσει. Φυσικά o πάροχος αυτός δεν υπόκειται στην Ελληνική νομοθεσία, άρα τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών – δηλαδή το ποια sites επισκέπτεται ο καθένας, μπορεί να τα χειριστεί ο πάροχος αυτός χωρίς να χρειάζεται να συμμορφωθεί με τους ελληνικούς νόμους περί προστασίας των δεδομένων. Αν εγώ αύριο χρησιμοποιήσω ένα DNS server του εξωτερικού κανείς δεν μου εγγυάται πως α) οι δικές του απαντήσεις δεν θα με στέλνουν σε sites με malware ή δεν θα βγάλει κάποτε μια λίστα με το ποια sites ζήτησα να επισκεφτώ…Το πρόβλημα όμως δεν τελειώνει εκεί, αν διαβάσει κανείς το ένα από τα ΦΕΚ που αφορούν την λειτουργία της ΕΕΕΠ θα δει πως τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από όσο μπορεί να φανταστεί. Οι τολμηροί ας διαβάσουν το άρθρο 52 του ν.4002/2011 (Α 218). Παραδείγματα:
  Αν σε πιάσουν ως χρήστη να παίζεις σε μη αδειοδοτημένο website…

  Όποιος μετέχει σε τυχερό παίγνιο, το οποίο διοργανώνεται χωρίς άδεια από την Ελληνική Δημοκρατία, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως τριών (3) μηνών και με χρηματική ποινή από 5.000 έως 20.000 ευρώ.

  Αν σε πιάσουν να παρέχεις proxy ή άλλο μέσο ώστε να παίζει κάποιος τρίτος σε μη αδειοδοτημένο website…

  Όποιος μετέχει σε παίγνια μέσω παρενθέτου φυσικού ή νομικού προσώπου τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) ετών και χρηματική ποινή από 100.000 έως 200.000 ευρώ. Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται και το παρένθετο φυσικό πρόσωπο και αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο, τα πρόσωπα που καθορίζονται ως αυτουργοί με την παράγραφο 11.

  Και κάτι ακόμα ως τροφή για σκέψη, σε μια από τις προσκλήσεις για συζήτηση της ΕΕΕΠ προς τους παρόχους, δύο από τα θέματα της ατζέντας ήταν μεταξύ άλλων το πως θα ελεγχθεί/αποκλειστεί η πρόσβαση στα betting sites μέσω proxy και έπειτα αν μπορεί η ΕΕΕΠ να έχει μια λίστα με τους χρήστες που επισκέπτονται αυτά τα sites (!?).

  Αυτά συμβαίνουν σήμερα στο Ελληνικό Internet, δεν είναι από κάποιο φαντασιακό μέλλον, αλλά από το σήμερα.

  Τι μπορεί να γίνει με τα ασφαλιστικά μέτρα;
  Γυρνώντας στα πρόσφατα ασφαλιστικά μέτρα, κάποιος δικαστής που θα κάνει ένα ελαφρύ διάβασμα και θα ρωτήσει και 2-3 άλλους (ή θα του το ψιθυρίσει η ΑΕΠΙ) θα δει πως υπάρχει ο 4002/2011 που απαγορεύει γενικά και αόριστα την πρόσβαση σε sites. Το πως το αφήνει στους παρόχους…κάντε ό,τι καταλαβαίνετε…αλλιώς θα πάτε φυλακή. Άρα η προσωπική μου εκτίμηση για την απόφαση είναι πως αν μείνει στον αποκλεισμό IP των websites που αναφέρονται στα ασφαλιστικά μέτρα, μάλλον θα πρόκειται για “νίκη”. Δεν θεωρώ όμως πως αυτό το σενάριο έχει ιδιαίτερη βάση. Για μένα είτε θα βγει μια ακυρωτική απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα, είναι η αλήθεια πως οι πάροχοι αυτή τη φορά το είχαν πάρει το θέμα πολύ πιο σοβαρά από την προηγούμενη, είτε η απόφαση θα αναφέρει συγκεκριμένα το DNS block. Το DNS block απλά θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για το τι μπορεί να ακολουθήσει. Και να είμαστε όλοι σίγουροι πως η ΑΕΠΙ δεν θα σταματήσει στο DNS block… Αλλά δεν είναι το πρόβλημα μόνο η ΑΕΠΙ ή η ΕΕΕΠ. Το πρόβλημα είναι πως έχει αρχίσει και στην Ελλάδα να υπάρχει η νοοτροπία αλλά και η νομική κάλυψη περί απαγόρευσης πρόσβασης σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες που οι servers τους δεν βρίσκονται καν στην χώρα μας. Με το πρόσχημα είτε της πειρατείας είτε της μη αδειοδότησης, αποκλείονται ιστότοποι από τους Έλληνες χρήστες. Μάλιστα, τα μέτρα που λαμβάνονται κάθε φορά φαίνεται να έχουν όλο και πιο προηγμένο τεχνολογικό χαρακτήρα και λίγο μας χωρίζει πλέον από το να λαμβάνει η χώρα μας μέτρα τύπου Ιράν και Κίνας. Μπορεί να ακούγεται τραβηγμένο, αλλά από την στιγμή που θα εγκατασταθεί η τεχνολογία (DPI) για να κόβεις την “πειρατεία” ή τα “παράνομα” sites τζόγου δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το τι άλλο θα κηρυχθεί παράνομο αύριο και θα κοπεί με την ίδια τεχνολογία.
  Προσωπικά σιχαίνομαι τα betting sites όσο τίποτε άλλο, αλλά αυτό δεν με σταματάει από το να υποστηρίζω το δικαίωμά τους να μην λογοκρίνονται. Γιατί αυτό είναι και το ζουμί της υπόθεσης, αρχίζει πλέον το κράτος/εξουσία να λογοκρίνει όλο και περισσότερα κομμάτια του Internet που δεν αρέσουν.

  Και στο μέλλον;
  Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στο σχεδιαζόμενο “samaras-wifi” ανακοινώθηκε πως φυσικά θα υπάρχει φίλτρο περιεχομένου, πριν καν μάθουμε οποιεσδήποτε άλλες ποιοτικές πληροφορίες για το δίκτυο το ίδιο:

  “όταν εγκατασταθεί (το wifi), να τοποθετηθούν ειδικά φίλτρα που να απαγορεύουν πρόσβαση σε σελίδες με άσεμνο περιεχόμενο και γενικά σε σελίδες σεξ, καθώς και να υπάρχουν φίλτρα ώστε να μην μπορεί κανείς να «κατεβάσει» τραγούδια ή κινηματογραφικές ταινίες!”.

  Πέραν της υπονοούμενης αναφοράς σε DPI, το ποιός θα αποφασίζει τι επιτρέπεται (τι σημαίνει “άσεμνο”;;;) και τί όχι, το πώς, κτλ αφήνεται εντελώς ασαφές. Η λογοκρισία μπαίνει στη ζωή κάθε πολίτη με μικρά αλλά σταθερά βήματα, θεωρώντας δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί ήδη, η εκάστοτε κυριαρχία/εξουσία επιβάλει όλο και περισσότερες απαγορεύσεις, “για το καλό μας”.

  Υ.Γ. Οι παραπάνω απόψεις είναι προφανώς προσωπικές πολύ πιθανόν ο εργοδότης μου να έχει εντελώς διαφορετικές :)
  Υ.Γ.2 Ίσως να μην είναι αργά ακόμα, αν κάποιοι δημοσιογράφοι αναδείξουν το θέμα κατάλληλα μπορεί και να καταφέρουμε την ακύρωση των ασφαλιστικών μέτρων. Ελπίζω να γλυτώσουμε όμως την κλάψα μετά την απόφαση, το “δεν ήξερα” δεν μπορεί να είναι πλέον δικαιολογία.
  Υ.Γ.3 Δεν είμαι νομικός, αν κάποιος νομικός γνωρίζει περισσότερα για τα παραπάνω ας με διορθώσει.

  Creating a new GPG key with subkeys

  A few weeks ago I created my new GPG/PGP key with subkeys and a few people asked me why and how. The rationale for creating separate subkeys for signing and encryption is written very nicely in the subkeys page of the debian wiki. The short answer is that having separate subkeys makes key management a lot easier and protects you in certain occasions, for example you can create a new subkey when you need to travel or when your laptop gets stolen, without losing previous signatures. Obviously you need to keep your master key somewhere very very safe and certainly not online or attached to a computer.

  You can find many other blog posts on the net on the subject, but most of them are missing a few parts. I’ll try to keep this post as complete as possible. If you are to use gpg subkeys you definitely need an encrypted usb to store the master key at the end. So if you don’t already have an encrypted USB go and make one first.

  When this process is over you will have a gpg keypair on your laptop without the master key, you will be able to use that for everyday encryption and signing of documents but there’s a catch. You won’t be able to sign other people’s keys. To do that you will need the master key. But that is something that does not happen very often so it should not be a problem in your everyday gpg workflow. You can read about signing other people’s keys at the end of this post. AFAIK you can’t remove your master key using some of the gpg GUIs, so your only hope is the command line. Live with it…

  First some basic information that will be needed later.
  When listing secret keys with gpg -K keys are marked with either ‘sec’ or ‘ssb’. When listing (public) keys with gpg -k keys are marked with ‘pub’ or ‘sub’.

  sec => 'SECret key'
  ssb => 'Secret SuBkey'
  pub => 'PUBlic key'
  sub => 'public SUBkey'
  

  When editing a key you will see a usage flag on the right. Each key has a role and that is represented by a character. These are the roles and their corresponding characters:

  Constant      Character   Explanation
  ─────────────────────────────────────────────────────
  PUBKEY_USAGE_SIG   S    key is good for signing
  PUBKEY_USAGE_CERT   C    key is good for certifying other signatures
  PUBKEY_USAGE_ENC   E    key is good for encryption
  PUBKEY_USAGE_AUTH   A    key is good for authentication

  Before doing anything make sure you have a backup of your .gnupg dir.
  $ umask 077; tar -cf $HOME/gnupg-backup.tar -C $HOME .gnupg

  Secure preferences
  Now edit your .gnupg/gpg.conf and add or change the following settings (most are stolen from Riseup: OpenPGP Best Practices):

  # when outputting certificates, view user IDs distinctly from keys:
  fixed-list-mode
  # long keyids are more collision-resistant than short keyids (it's trivial to make a key with any desired short keyid)
  keyid-format 0xlong
  # when multiple digests are supported by all recipients, choose the strongest one:
  personal-digest-preferences SHA512 SHA384 SHA256 SHA224
  # preferences chosen for new keys should prioritize stronger algorithms:
  default-preference-list SHA512 SHA384 SHA256 SHA224 AES256 AES192 AES CAST5 BZIP2 ZLIB ZIP Uncompressed
  # If you use a graphical environment (and even if you don't) you should be using an agent:
  # (similar arguments as https://www.debian-administration.org/users/dkg/weblog/64)
  use-agent
  # You should always know at a glance which User IDs gpg thinks are legitimately bound to the keys in your keyring:
  verify-options show-uid-validity
  list-options show-uid-validity
  # when making an OpenPGP certification, use a stronger digest than the default SHA1:
  cert-digest-algo SHA256
  # prevent version string from appearing in your signatures/public keys
  no-emit-version 

  Create new key
  Time to create the new key. I’m marking user input with bold (↞) arrows

  $ gpg --gen-key
  gpg (GnuPG) 1.4.12; Copyright (C) 2012 Free Software Foundation, Inc.
  This is free software: you are free to change and redistribute it.
  There is NO WARRANTY, to the extent permitted by law.
  
  Please select what kind of key you want:
    (1) RSA and RSA (default)
    (2) DSA and Elgamal
    (3) DSA (sign only)
    (4) RSA (sign only)
  Your selection?
  Your selection? 1 ↞↞↞↞ 
  RSA keys may be between 1024 and 4096 bits long.
  What keysize do you want? (2048) 4096 ↞↞↞↞ 
  Requested keysize is 4096 bits
  Please specify how long the key should be valid.
  Please specify how long the key should be valid.
       0 = key does not expire
     <n> = key expires in n days
     <n>w = key expires in n weeks
     <n>m = key expires in n months
     <n>y = key expires in n years
  Key is valid for? (0) 0 ↞↞↞↞ 
  Key does not expire at all
  Is this correct? (y/N) y ↞↞↞↞ 
  You need a user ID to identify your key; the software constructs the user ID
  from the Real Name, Comment and Email Address in this form:
    "Heinrich Heine (Der Dichter) <heinrichh@duesseldorf.de>"
  
  Real name: foo bar ↞↞↞↞ 
  Email address: foobar@void.gr ↞↞↞↞ 
  Comment:
  You selected this USER-ID:
  "foo bar <foobar@void.gr>"
  
  
  Change (N)ame, (C)omment, (E)mail or (O)kay/(Q)uit? O ↞↞↞↞ 
  You need a Passphrase to protect your secret key.
  
  We need to generate a lot of random bytes. It is a good idea to perform
  some other action (type on the keyboard, move the mouse, utilize the
  disks) during the prime generation; this gives the random number
  generator a better chance to gain enough entropy.
  .............+++++
  ..+++++
  
  gpg: key 0x6F87F32E2234961E marked as ultimately trusted
  public and secret key created and signed.
  
  gpg: checking the trustdb
  gpg: 3 marginal(s) needed, 1 complete(s) needed, PGP trust model
  gpg: depth: 0 valid:  3 signed: 14 trust: 0-, 0q, 0n, 0m, 0f, 3u
  gpg: depth: 1 valid: 14 signed:  9 trust: 13-, 1q, 0n, 0m, 0f, 0u
  gpg: next trustdb check due at 2014-03-18
  pub  4096R/0x6F87F32E2234961E 2013-12-01
     Key fingerprint = 407E 45F0 D914 8277 3D28 CDD8 6F87 F32E 2234 961E
  uid         [ultimate] foo bar <foobar@void.gr>
  sub  4096R/0xD3DCB1F51C37970B 2013-12-01

  Optionally, you can add another uid and add it as the default:

  $ gpg --edit-key 0x6F87F32E2234961E                   
  gpg (GnuPG) 1.4.12; Copyright (C) 2012 Free Software Foundation, Inc.
  This is free software: you are free to change and redistribute it.
  There is NO WARRANTY, to the extent permitted by law.
  
  Secret key is available.
  
  pub 4096R/0x6F87F32E2234961E created: 2013-12-01 expires: never    usage: SC 
                  trust: ultimate   validity: ultimate
  sub 4096R/0xD3DCB1F51C37970B created: 2013-12-01 expires: never    usage: E  
  [ultimate] (1). foo bar <foobar@void.gr>
  gpg> adduid ↞↞↞↞ 
  Real name: foo bar ↞↞↞↞ 
  Email address: foobar@riseup.net ↞↞↞↞ 
  Comment: 
  You selected this USER-ID:
    "foo bar <foobar@riseup.net>"
  
  Change (N)ame, (C)omment, (E)mail or (O)kay/(Q)uit? O ↞↞↞↞ 
  You need a passphrase to unlock the secret key for
  user: "foo bar <foobar@void.gr>"
  4096-bit RSA key, ID 0x6F87F32E2234961E, created 2013-12-01
  
  pub 4096R/0x6F87F32E2234961E created: 2013-12-01 expires: never    usage: SC 
                  trust: ultimate   validity: ultimate
  sub 4096R/0xD3DCB1F51C37970B created: 2013-12-01 expires: never    usage: E  
  [ultimate] (1) foo bar <foobar@void.gr>
  [ unknown] (2). foo bar <foobar@riseup.net>
  gpg> uid 2 ↞↞↞↞ 
  gpg> primary ↞↞↞↞ 
  gpg> save ↞↞↞↞ 

  Let’s see what we’ve got until now, 0x6F87F32E2234961E is the master key (SC flags) and 0xD3DCB1F51C37970B (E flag)is a separate subkey for encryption.

  Add new signing subkey
  Since we already have a separate encryption subkey, it’s time for a new signing subkey. Expiration dates for keys is a very hot topic. IMHO there’s no point in having an encryption subkey with an expiration date, expired keys are working just fine for decryption anyways, so I’ll leave it without one, but I want the signing key that I’m regularly using to have an expiration date. You can read more about this topic on the gnupg manual (Selecting expiration dates and using subkeys).

  $ gpg --edit-key 0x6F87F32E2234961E
  gpg (GnuPG) 1.4.12; Copyright (C) 2012 Free Software Foundation, Inc.
  This is free software: you are free to change and redistribute it.
  There is NO WARRANTY, to the extent permitted by law.
  
  Secret key is available.
  
  pub 4096R/0x6F87F32E2234961E created: 2013-12-01 expires: never    usage: SC 
                  trust: ultimate   validity: ultimate
  sub 4096R/0xD3DCB1F51C37970B created: 2013-12-01 expires: never    usage: E  
  [ultimate] (1). foo bar <foobar@riseup.net>
  [ultimate] (2) foo bar <foobar@void.gr>
  gpg> addkey ↞↞↞↞ 

  Key is protected.

  You need a passphrase to unlock the secret key for
  user: “foo bar <foobar@riseup.net>”
  4096-bit RSA key, ID 0x6F87F32E2234961E, created 2013-12-01

  Please select what kind of key you want:
  (3) DSA (sign only)
  (4) RSA (sign only)
  (5) Elgamal (encrypt only)
  (6) RSA (encrypt only)

  Your selection? 4 ↞↞↞↞ 
  RSA keys may be between 1024 and 4096 bits long.
  What keysize do you want? (2048) 4096 ↞↞↞↞ 
  Requested keysize is 4096 bits
  Please specify how long the key should be valid.
       0 = key does not expire
      = key expires in n days
     w = key expires in n weeks
     m = key expires in n months
     y = key expires in n years
  Key is valid for? (0) 5y ↞↞↞↞ 
  Key expires at Fri 30 Nov 2018 03:36:47 PM EET
  Is this correct? (y/N) y ↞↞↞↞ 
  Really create? (y/N) y ↞↞↞↞ 
  We need to generate a lot of random bytes. It is a good idea to perform
  some other action (type on the keyboard, move the mouse, utilize the
  disks) during the prime generation; this gives the random number
  generator a better chance to gain enough entropy.
  +++++
  ...............+++++
  
  pub 4096R/0x6F87F32E2234961E created: 2013-12-01 expires: never    usage: SC 
                  trust: ultimate   validity: ultimate
  sub 4096R/0xD3DCB1F51C37970B created: 2013-12-01 expires: never    usage: E  
  sub 4096R/0x296B12D067F65B03 created: 2013-12-01 expires: 2018-11-30 usage: S  
  [ultimate] (1). foo bar <foobar@riseup.net>
  [ultimate] (2) foo bar <foobar@void.gr>
  
  gpg> save ↞↞↞↞ 

  As you can see there’s a new subkey 0x296B12D067F65B03 with just the S flag, that the signing subkey.
  Before moving forward it’s wise to create a revocation certificate:

  $ gpg --output 0x6F87F32E2234961E.gpg-revocation-certificate --armor --gen-revoke 0x6F87F32E2234961E
  sec 4096R/0x6F87F32E2234961E 2013-12-01 foo bar <foobar@riseup.net>
  
  Create a revocation certificate for this key? (y/N) y
  Please select the reason for the revocation:
   0 = No reason specified
   1 = Key has been compromised
   2 = Key is superseded
   3 = Key is no longer used
   Q = Cancel
  (Probably you want to select 1 here)
  Your decision? 1 ↞↞↞↞ 
  Enter an optional description; end it with an empty line:
  > This revocation certificate was generated when the key was created. ↞↞↞↞ 
  > 
  
  Reason for revocation: Key has been compromised
  This revocation certificate was generated when the key was created.
  Is this okay? (y/N) y ↞↞↞↞ 
  You need a passphrase to unlock the secret key for
  user: "foo bar <foobar@riseup.net>"
  4096-bit RSA key, ID 0x6F87F32E2234961E, created 2013-12-01
  
  Revocation certificate created.
  
  Please move it to a medium which you can hide away; if Mallory gets
  access to this certificate he can use it to make your key unusable.
  It is smart to print this certificate and store it away, just in case
  your media become unreadable. But have some caution: The print system of
  your machine might store the data and make it available to others!

  Encrypt this file and store it someplace safe, eg your encrypted USB. You should definitely not leave it at your laptop’s hard disk. You can even print it and keep it in this form, it’s small enough so one could type it if needed.

  Remove Master key
  And now the interesting part, it’s time to remove the master key from your laptops’s keychain and just leave the subkeys. You will store the master key in the encrypted usb so it stays safe.

  First go and backup your .gnupg dir on your encrypted USB. Don’t move forward until you do that. DON’T!

  $ rsync -avp $HOME/.gnupg /media/encrypted-usb
  or
  $ umask 077; tar -cf /media/encrypted-usb/gnupg-backup-new.tar -C $HOME .gnupg
  

  Did you backup your key? Are you sure ?

  Then it’s time to remove the master key!

  $ gpg --export-secret-subkeys 0x6F87F32E2234961E > /media/encrypted-usb/subkeys
  $ gpg --delete-secret-key 0x6F87F32E2234961E
  $ gpg --import /media/encrypted-usb/subkeys
  $ shred -u /media/encrypted-usb/subkeys

  What you’ve accomplished with this process is export the subkeys to /media/encrypted-usb/subkeys then delete the master key and re-import just the subkeys. Master key resides only on the encrypted USB key now. Don’t lose that USB key. USB keys are extremely cheap, make multiple copies of the encrypted key and place them in safe places, you can give one such key to your parents or your closest friend in case of emergency. For safety, make sure there’s at least one copy outside of your residence.

  You can see the difference of the deleted master key by comparing the listing of the secret keys in your .gnupg and your /media/encrypted-usb/.gnupg/ dir.

  $ gpg -K 0x6F87F32E2234961E                       
  sec#  4096R/0x6F87F32E2234961E 2013-12-01
  uid              foo bar <foobar@riseup.net>
  uid              foo bar <foobar@void.gr>
  ssb  4096R/0xD3DCB1F51C37970B 2013-12-01
  ssb  4096R/0x296B12D067F65B03 2013-12-01 [expires: 2018-11-30] 
  $ gpg --home=/media/encrypted-usb/.gnupg/ -K 0x6F87F32E2234961E                       
  sec  4096R/0x6F87F32E2234961E 2013-12-01
  uid              foo bar <foobar@riseup.net>
  uid              foo bar <foobar@void.gr>
  ssb  4096R/0xD3DCB1F51C37970B 2013-12-01
  ssb  4096R/0x296B12D067F65B03 2013-12-01 [expires: 2018-11-30] 

  Notice the pound (#) in the ‘sec’ line from your ~/.gnupg/. That means that the master key is missing.

  Upload your new key to the keyservers if you want to…

  Key Migration
  In case you’re migrating from an older key you need to sign your new key with the old one (not the other way around!)
  $ gpg --default-key 0xOLD_KEY --sign-key 0x6F87F32E2234961E

  Write a transition statement and sign it with both the old and the new key:

  $ gpg --armor -b -u 0xOLD_KEY -o sig1.txt gpg-transition.txt
  $ gpg --armor -b -u 0x6F87F32E2234961E -o sig2.txt gpg-transition.txt

  That’s about it…upload the transition statement and your signatures to some public space (or mail it to your web of trust).

  Signing other people’s keys
  Because your laptop’s keypair does not have the master key anymore and the master key is the only one with the ‘C’ flag, when you want to sign someone else’s key, you will need to mount your encrypted USB and then issue a command that’s using that encrypted directory:
  $ gpg --home=/media/encrypted-usb/.gnupg/ --sign-key 0xSomeones_keyid
  Export your signature and send it back to people whose key you just signed..

  Things to play with in the future
  Next stop ? An OpenPGP Smartcard! (eshop) or a yubikey NEO, (related blogpost). Any Greeks want to join me for a mass (5+) order?

  References
  https://wiki.debian.org/subkeys
  https://help.riseup.net/en/security/message-security/openpgp/best-practices
  https://alexcabal.com/creating-the-perfect-gpg-keypair/

  P.S. 0x6F87F32E2234961E is obviously just a demo key. You can find my real key here.
  P.S.2 The above commands were executed on gpg 1.4.12 on Debian Wheezy. In the future the output of the commands will probably differ.

  Anonymize headers in postfix

  E-mail headers usually leak some information about the person sending the email. Most servers reveal the sender’s originating IP, but sometimes we might not want this behavior. Here’s a simple way to modify your postfix server to remove just the IP of the sender. The original idea is from https://we.riseup.net/debian/mail but with postfix 2.9 version (Debian Wheezy) using the way proposed in the riseup article you will also be anonymizing all intermediate ‘Received: from’ headers and not just the sender’s. The setup proposed by riseup article seems to work fine with postfix 2.7 (Debian Squeeze).

  1. Install postfix-pcre if you haven’t already.
  # apt-get install postfix-pcre


  2.
  Create a file /etc/postfix/smtp_header_checks with content:
  /^\s*(Received: from)[^\n]*(.*)/ REPLACE $1 [127.0.0.1] (localhost [127.0.0.1])$2


  3.
  Edit /etc/postfix/master.cf
  Find the section about submission and add at the end of it: -o cleanup_service_name=subcleanup
  e.g.

  submission inet n       -       -       -       -       smtpd
    -o smtpd_tls_security_level=encrypt
    -o smtpd_sasl_auth_enable=yes
    -o smtpd_client_restrictions=permit_sasl_authenticated,reject
    -o milter_macro_daemon_name=ORIGINATING

  submission inet n       -       -       -       -       smtpd
    -o smtpd_tls_security_level=encrypt
    -o smtpd_sasl_auth_enable=yes
    -o smtpd_client_restrictions=permit_sasl_authenticated,reject
    -o milter_macro_daemon_name=ORIGINATING
    -o cleanup_service_name=subcleanup

  Then at the end of /etc/postfix/master.cf file add the following:

  subcleanup unix n       -       -       -       0       cleanup
      -o header_checks=pcre:/etc/postfix/smtp_header_checks

  That’s it, reload your postfix and you’re done. When you’ll be sending emails over submission (you do use submission instead of smtp to send your emails, right?) then the first ‘Received’ header will be modified like the following example.
  Instead of:

  Received: from foo.bar (abcd.efgh.domain.tld [111.222.100.200])
          by mail.domain.tld (Postfix) with ESMTPA id BAB8A1A0224
          for <user@dst.domain2.tld>; Sun, 24 Nov 2013 15:47:50 +0100 (CET)

  It will be:

  Received: from [127.0.0.1] (localhost [127.0.0.1])
          by mail.domain.tld (Postfix) with ESMTPA id BAB8A1A0224
          for <user@dst.domain2.tld>; Sun, 24 Nov 2013 15:47:50 +0100 (CET)

  Extra
  If you want to anonymize even more headers, try adding the following to /etc/postfix/smtp_header_checks

  /^\s*User-Agent/        IGNORE
  /^\s*X-Enigmail/        IGNORE
  /^\s*X-Mailer/          IGNORE
  /^\s*X-Originating-IP/  IGNORE

  Logging
  As the riseup article says, be very careful of what is being logged at the server. If you don’t want to log the replacements done by pcre then add something like the following in your rsyslog.conf before any other rule:
  :msg, contains, "replace: header Received:" ~

  New traffic record for GRNET NOC streaming service

  Around a year ago I wrote a blog post about how me and @zmousm scaled our streaming infrastructure at GRNET NOC so that we could cope with a sudden demand on the streaming service that we provide to the Greek Parliament. That setup was re-used again in January 2013 (Lagarde-list discussion) where we managed to surpass our previous record of 1.66Gbps reaching 1.79Gbps. We knew that the previous solution could definitely be improved though. Wowza does not seem to scale very well in our environment(*cough* java *cough*), so we modified our setup quite a bit.

  What we did was take the original Wowza streamer, and ‘hide’ it behind two different categories of ‘proxy-servers’ that clients communicate with. The first category is made of three varnish proxies sitting at two different datacenters. All clients that fetch HTTP streams communicate only with the varnish proxies and not with the original streamer. Varnish uses very few resources and scales wonderfully. Then we added an nginx-rtmp server to offload RTMP clients from the original streamer. Now all RTMP clients communicate with nginx-rtmp only. We’ve also notified website owners that prefer using our RTMP stream to serve it through their own (flash) applications to switch to the nginx-rtmp endpoint. This means that the original Wowza streamer now mainly serves the three varnish proxies and the nginx-rtmp server as ‘clients’, and since the VM now has far less load, the stream it provides to the ‘proxy-servers’ doesn’t get ‘chopped’ from time to time, as it did previously when it served hundreds of clients.
  While each wowza streamer previously needed 6Gb of RAM to serve around 500-600Mbit of traffic, varnish needs <1Gb and can easily serve 900Mbit. Our nginx-rtmp server also uses <1Gb of RAM. So we’re actually using fewer resources to serve more (happier) clients!

  This setup gives us a lot of flexibility and extensibility. We can easily scale it horizontally when we want to just by adding more varnish or nginx-rtmp servers.

  With this setup we were able to achieve 3.55Gbps and serve more than 6000 clients last Sunday (10/11/2013), that’s double of our previous record!

  Here are the graphs:
  traffic.parliament.20131110.type

  traffic.parliament.20131110.dc

  New gpg key

  I’ve decided to change my old gpg key with a new RSA 4096bits.

  My new gpg key id is 0x7011E02C or if you prefer the longer version 0x897C03177011E02C

  Transition statement

  Date: 11/11/2013
  
  For a number of reasons[0], I've recently set up a new OpenPGP key,
  and will be transitioning away from my old one.
  
  The old key will continue to be valid for some time, but I prefer all
  future correspondence to come to the new one.  I would also like this
  new key to be re-integrated into the web of trust.  This message is
  signed by both keys to certify the transition.
  
  the old key was:
  
  pub   1024D/0x4A0A1BC8E4F4FFE6 2008-03-19 [expires: 2014-03-18]
        Key fingerprint = 9EB8 31BE C618 07CE 1B51  818D 4A0A 1BC8 E4F4 FFE6
  
  And the new key is:
  
  pub   4096R/0x897C03177011E02C 2013-11-11
        Key fingerprint = 79B1 9198 B8F6 803B EC37  5638 897C 0317 7011 E02C
  
  To fetch the new key, you can get it with:
  
    wget -q -O- https://void.gr/kargig/gpg/0x897C03177011E02C_pub.asc | gpg --import -
  
  Or, to fetch my new key from a public key server, you can simply do:
  
    gpg --keyserver keys.gnupg.net --recv-key 0x897C03177011E02C
  
  If you already know my old key, you can now verify that the new key is
  signed by the old one:
  
    gpg --check-sigs 0x897C03177011E02C
  
  If you don't already know my old key, or you just want to be double
  extra paranoid, you can check the fingerprint against the one above:
  
    gpg --fingerprint 0x897C03177011E02C
  
  George Kargiotakis
  
  0. https://www.debian-administration.org/users/dkg/weblog/48
  
  

  You can find the above text here, signed by my old key and my new key.

  Another day another hacked website

  Yesterday morning, phone rings to notify my of a new sms. Someone could not access his website on some server that I am root/administer.
  I tried to ping the server and got 1 reply every 10-15 packets so my initial thought was that the hosting provider had fucked up. I pinged other machines in the “neighborhood”, they replied just fine. So the problem lied in my server. I got console access through IPMI, you know…the ones with the cipher zero bug, and I managed to login. An apache2 process was constantly using 100% of a core and the machine sent gazillion packets towards a certain destination.

  Since I wanted to investigate what exactly this process did, I put an iptables entry in my OUTPUT chain to block packets towards that destination. The machine became responsive again, though the apache process still ran at 100%. Since I run my vhosts using apache2 mpm_itk module, I knew through the apache2 PIDs’ username which site had been hacked. I grepped the logs for any POST, but I couldn’t see anything. Unfortunately the logs only go back 2 days (NOT my policy! and a very bad one actually…but anyway).

  strace -p PID did not yield anything interesting, just the process trying to create sockets to send packets towards the destination.

  socket(PF_NETLINK, SOCK_RAW, 0) = 417
  bind(417, {sa_family=AF_NETLINK, pid=0, groups=00000000}, 12) = 0
  getsockname(417, {sa_family=AF_NETLINK, pid=11398, groups=00000000}, [12]) = 0
  sendto(417, "\24\0\0\0\26\0\1\3\233\323\354Q\0\0\0\0\0\0\0\0", 20, 0, {sa_family=AF_NETLINK, pid=0, groups=00000000}, 12) = 20
  recvmsg(417, {msg_name(12)={sa_family=AF_NETLINK, pid=0, groups=00000000}, msg_iov(1)=[{"0\0\0\0\24\0\2\0\233\323\354Q\206,\0\0\2\10\200\376\1\0\0\0\10\0\1\0\177\0\0\1"..., 4096}], msg_controllen=0, msg_flags=0}, 0) = 588
  recvmsg(417, {msg_name(12)={sa_family=AF_NETLINK, pid=0, groups=00000000}, msg_iov(1)=[{"@\0\0\0\24\0\2\0\233\323\354Q\206,\0\0\n\200\200\376\1\0\0\0\24\0\1\0\0\0\0\0"..., 4096}], msg_controllen=0, msg_flags=0}, 0) = 128
  recvmsg(417, {msg_name(12)={sa_family=AF_NETLINK, pid=0, groups=00000000}, msg_iov(1)=[{"\24\0\0\0\3\0\2\0\233\323\354Q\206,\0\0\0\0\0\0\1\0\0\0\24\0\1\0\0\0\0\0"..., 4096}], msg_controllen=0, msg_flags=0}, 0) = 20
  close(417) = 0
  socket(PF_INET, SOCK_DGRAM, IPPROTO_IP) = 417
  fcntl(417, F_GETFL) = 0x2 (flags O_RDWR)
  fcntl(417, F_SETFL, O_RDWR|O_NONBLOCK) = 0
  connect(417, {sa_family=AF_INET, sin_port=htons(4883), sin_addr=inet_addr("X.Y.Z.W")}, 16) = 0
  fcntl(417, F_SETFL, O_RDWR) = 0
  sendto(417, "\207\25\312P\322t\0#\317}jf\2(W\374\375\232h\213\220\31\355\277)\320[\255\273\276\221\374"..., 8192, MSG_DONTWAIT, NULL, 0) = -1 EPERM (Operation not permitted)
  close(417) = 0

  lsof -n -p PID output had hundreds of open log files and a few connections. Grepping out the logs I noticed one that was quite interesting, it went towards another server at port 5555.
  apache2 11398 XXXXXXX 416u IPv4 831501972 0t0 TCP A.B.C.D:59210->B.C.D.E:5555 (CLOSE_WAIT)

  I run tcpdump there, and of course it was an irc connection. I started capturing everything.

  lsof also revealed this:
  apache2 11398 XXXXXXX cwd DIR 8,7 4096 2474373 /var/www/vhosts/XXXXXXX/httpdocs/libraries/phpgacl
  which I could have have also seen it doing ls /proc/PID/cwd/ …but anyway.

  Looking inside that dir I found a file named gacl_db.php. It was base64 encoded. Well actually it was multiple times base64 encoded and obfsuscated by using character substitutions, so I had to de-obfuscate it. It was quite easy using php and some bash scripting.

  This is the original base64 encoded/obfuscated file: Original gacl_db.php
  This is the final result: Deobfuscated gacl_db.php
  (I have removed the irc server details from the deobfuscated file, it’s still there in the original file for whoever wants it though)

  It’s just an IRC bot containing a perl reverse shell as well. It has commands to flood other servers, and that’s what my server was doing.

  I joined the IRC server and at that time there were more than 90 bots inside. Right now that I’m writing this blog post there are less than 50. Every bot joining the channel outputs a text like this:

  [uname!]: FreeBSD a.b.c.d 8.1-RELEASE-p5 FreeBSD 8.1-RELEASE-p5 #10: Fri Sep 30 14:45:56 MSK 2011 root@a.b.c.d:/path/to/to/to/sth pl#27 amd64 (safe: off)
  [vuln!]: http://www.a-vhost-name.TLD/libraries/phpgacl/gacl_db.php
  [uname!]: Linux x.y.z.w 3.2.0-43-generic #68-Ubuntu SMP Wed May 15 03:33:33 UTC 2013 x86_64 (safe: off)
  [vuln!]: http://www.another-vhost-name.another-TLD/libraries/phpgacl/gacl_db.php

  So if you run servers or websites, do a locate gacl_db.php.

  Since all the bot/servers entering post a [vuln!] message about phpgacl, my guess is that the original vulnerability that allowed the attacker to gain access is right there. I haven’t had time to look into it yet, but I’ve warned my clients to remove this library from their websites as a precaution. You should probably do the same.

  Greek PGP Web of Trust 2012 edition

  I’ve very glad for hosting this guest post. Dorothea put some real effort into it. So…enjoy!

  —————————————————————————————————————–
  In 2008 Patroklos Argyroudis created the first visualization of the greek PGP web of trust, based on information supplied mostly by people who attended a keysigning party at Thessaloniki. You can read his related posts at sysc.tl/tag/web-of-trust/ [0]
  In 2012, during the second cryptoparty [1] at hackerspace.gr [2], George Kargiotakis suggested if someone wanted to update the network. I decided to undertake the task and you can see some of the visualizations below.

  Visualizations:
  1. Venn of persons that have signed others and of persons that have been signed by others
  2. Greek PGP network for 2012
  3. Trust in the 2012 Greek PGP network
  4. Highlighting the persons who have signed more people
  5. Do people trust more persons than they are trusted by?
  6. Geolocation of individuals (globally)
  7. Geolocation of individuals (in Greece)
  8. Gender percentages
  9. Educational and research institutes in the PGP network
  10. Animation: Formation through time of associations that were active in 2012
  11. Communities and the ten most important positions in the 2012 Greek PGP network according to Eigen value centrality

  Additional sections:
  12. Outline of methodology
  13. Keyserver & keys used
  14. Notes on methodology
  15. Software and visualization notes
  16. Problems encountered and how you can help
  17. Future plans
  18. Web references
  19. Synopsis
  20. Communication
  21. Thanks
  (more…)

  How Vodafone Greece degrades my Internet experience

  The title may sound a bit pompous, but please read on and you’ll see how certain decisions can cripple, or totally disrupt modern Internet services and communications as these are offered(?) by Vodafone’s mobile Internet solutions.

  == The situation ==
  I’ve bought a mobile Internet package from Vodafone Greece in order to be able to have 3G access in places where I don’t have access to wifi or ethernet. I am also using a local caching resolver on my laptop (Debian Linux), running unbound software, to both speed up my connections and to have mandatory DNSSEC validation for all my queries. Many of you might ask why do I need DNSSEC validation of all my queries since only very few domains are currently using DNSSEC, well I don’t have a reply that applies to everyone, let’s just say for now that I like to experiment with new things. After all, this is the only way to learn new things, experiment with them. Let’s not forget though that many TLDs are now signed, so there are definitely a few records to play with. Mandatory DNSSEC validation has led me in the past to identify and investigate a couple other problems, mostly having to do with broken DNSSEC records of various domains and more importantly dig deeper into IPv6 and fragmentation issues of various networks. This last topic is so big that it needs a blog post, or even a series of posts, of it’s own. It’s my job after all to find and solve problems, that’s what system or network administrators do (or should do).

  == My setup ==
  When you connect your 3G dongle with Vodafone Greece, they sent you 2 DNS servers (two out of 213.249.17.10, 213.249.17.11, 213.249.39.29) through ipcp (ppp). In my setup though, I discard them and I just keep “nameserver 127.0.0.1” in my /etc/resolv.conf in order to use my local unbound. In unbound’s configuration I have set up 2 forwarders for my queries, actually when I know I am inside an IPv6 network I use 4 addresses, 2 IPv4 and 2 IPv6 for the same 2 forwarders. These forwarders are hosted where I work (GRNET NOC) and I have also set them up to do mandatory DNSSEC validation themselves.
  So my local resolver, which does DNSSEC validation, is contacting 2 other servers who also do DNSSEC validation. My queries carry the DNS protocol flag that asks for DNSSEC validation and I expect them to validate every response possible.

  As you can see in the following screenshot, here’s what happens when I want to visit a website. I ask my local caching resolver, and that resolver asks one of it’s forwarders adding the necessary DNSSEC flags in the query.
  The response might have the “ad” (authenticated) DNSSEC flag, depending whether the domain I’m visiting is DNSSEC signed or not.

  [Screenshot of DNS queries]
  dnssec_query

  == The problem ==
  What I noticed was that using this setup, I couldn’t visit any sites at all when I connected with my 3G dongle on Vodafone’s network. When I changed my /etc/resolv.conf to use Vodafone’s DNS servers directly, everything seemed work as normal, at least for browsing. But then I tried to query for DNSSEC related information on various domains manually using dig, Vodafone’s resolvers never sent me back any DNSSEC related information. Well actually they never sent me back any packet at all when I asked them for DNSSEC data.

  Here’s an example of what happens with and without asking for DNSSEC data. The first query is without requesting DNSSEC information and I get a normal reply, but upon asking for the extra DNSSEC data, I get nothing back.
  [Screenshot of ripe.net +dnssec query through Vodafone’s servers]
  no_dnssec_replies_by_vodafone

  == Experimentation ==
  Obviously changing my forwarders configuration in unbound to the Vodafone DNS servers did not work because Vodafone’s DNS servers never send me back any DNSSEC information at all. Since my unbound is trying to do DNSSEC validation of everything, obviously including the root (.) zone, I need to get back packets that contain these records. Else everything fails. I could get unbound working with my previous forwarders or with Vodafone’s servers as forwarders, only by disabling the DNSSEC validation, that is commenting out the auto-trust-anchor-file option.

  Then I started doing tests on my original forwarders that I had in my configuration (and are managed by me). I could see that my query packets arrived at the server and the server always sent back the proper replies. But whenever the reply contained DNSSEC data, that packet was not forwarded to my computer through Vodafone’s 3G network.

  More tests were to follow and obviously my first choice were Google’s public resolvers, 8.8.8.8 and 8.8.4.4. Surprise, surprise! I could get any DNSSEC related information I wanted. The exact same result I got upon testing with OpenDNS resolvers, 208.67.222.222 and 208.67.220.220. From a list of “fairly known” public DNS servers that I found here, only ScrubIT servers seems to be currently blocked by Vodafone Greece. Comodo DNS, Norton DNS, and public Verizon DNS all work flawlessly.

  My last step was to try and get DNSSEC data over tcp instead of udp packets. Surprise, surprise again, well not at all any more… I could get back responses containing the DNSSEC information I wanted.

  == Conclusion ==
  Vodafone Greece for some strange reason (I have a few ideas, starting with…disabling skype) seems to “dislike” large UDP responses, among which are obviously DNS replies carrying DNSSEC information. These responses can sometimes be even bigger than 1500bytes. My guess is that in order to minimize hassle for their telephone support, they have whitelisted a bunch of “known” DNS servers. Obviously the thought of breaking DNSSEC and every DNSSEC signed domain for their customers hasn’t crossed their minds yet. What I don’t understand though is why their own DNS servers are not whitelisted. Since they trust other organizations’ servers to send big udp packets, why don’t they allow DNSSEC from their own servers? Misconfiguration? Ignorance? On purpose?

  The same behavior can (sometimes -> further investigation needed here) be seen while trying to use OpenVPN over udp. Over tcp with the same servers, everything works fine. That reminds me I really need to test ocserv soon…

  == Solution ==
  I won’t even try to contact Vodafone’s support and try to convince their telephone helpdesk to connect me to one of their network/infrastructure engineers. I think that would be completely futile. If any of you readers though, know anyone working at Vodafone Greece in _any_ technical department, please send them a link to this blog post. You will do a huge favor to all Vodafone Greece mobile Internet users and to the Internet itself.

  The Internet is not just for HTTP stuff, many of us use it in various other ways. It is unacceptable for any ISP to block, disrupt, interrupt or get in the middle of such communications.
  Each one of us users should be able to use DNSSEC without having to send all our queries to Google, OpenDNS or any other information harvesting organization.

  == Downloads ==
  I’m uploading some pcaps here for anyone who wants to take a look. Use wireshark/tcpdump to read them.

  A. tcpdump querying for a non-DNSSEC signed domain over 3G. One query without asking for DNSSEC and two queries asking for DNSSEC, all queries go to DNS server 194.177.210.10. All queries arrived back. The tcpdump was created on 194.177.210.10.
  vf_non-dnssec_domain_query.pcap

  B. tcpdump querying for a DNSSEC signed domain over 3G. One query without asking for DNSSEC and three queries asking for DNSSEC, all queries go to DNS server 194.177.210.10. The last three queries never arrived back at my computer. The tcpdump was created on 194.177.210.10.
  vf_dnssec_domain_query.pcap

  C. tcpdump querying for a DNSSEC signed domain over 3G. One query without asking for DNSSEC and another one asking for DNSSEC, all queries go to DNS Server 8.8.8.8. All queries arrived back. The tcpdump was created on my computer using the PPP interface.
  vf_ripe_google_dns.pcap

  Linux kernel handling of IPv6 temporary addresses – CVE-2013-0343

  I reported this bug on November 2012 but as of February 2013 it still hasn’t been fixed.

  My initial report on oss-security and kernel netdev mailing lists reported it as an ‘information disclosure’ problem but then I found out that the issue is more severe and it can lead to the complete corruption of Linux kernel’s IPv6 stack until reboot. My second report wasn’t public, I thought it would be better not to make any public disclosure until the kernel people had enough time to respond, and was only sent to a number of kernel developers but I’m making it public now since the CVE is already out.

  If someone wants to read all the publicly exchanged emails the best resource is probably this: http://marc.info/?t=135291265200001&r=1&w=2

  Here’s the initial description of the problem:

  Due to the way the Linux kernel handles the creation of IPv6 temporary addresses a malicious LAN user can remotely disable them altogether which may lead to privacy violations and information disclosure.

  By default the Linux kernel uses the ‘ipv6.max_addresses’ option to specify how many IPv6 addresses an interface may have. The ‘ipv6.regen_max_retry’ option specifies how many times the kernel will try to create a new address.

  Currently, in net/ipv6/addrconf.c,lines 898-910, there is no distinction between the events of reaching max_addresses for an interface and failing to generate a new address. Upon reaching any of the above conditions the following error is emitted by the kernel times ‘regen_max_retry’ (default value 3):

  [183.793393] ipv6_create_tempaddr(): retry temporary address regeneration
  [183.793405] ipv6_create_tempaddr(): retry temporary address regeneration
  [183.793411] ipv6_create_tempaddr(): retry temporary address regeneration
  

  After ‘regen_max_retry’ is reached the kernel completely disables temporary address generation for that interface.

  [183.793413] ipv6_create_tempaddr(): regeneration time exceeded - disabled temporary address support

  RFC4941 3.3.7 specifies that disabling temp_addresses MUST happen upon failure to create non-unique addresses which is not the above case. Addresses would have been created if the kernel had a higher
  ‘ipv6.max_addresses’ limit.

  A malicious LAN user can send a limited amount of RA prefixes and thus disable IPv6 temporary address creation for any Linux host. Recent distributions which enable the IPv6 Privacy extensions by default, like Ubuntu 12.04 and 12.10, are vulnerable to such attacks.

  Due to the kernel’s default values for valid (604800) and preferred (86400) lifetimes, this scenario may even occur under normal usage when a Router sends both a public and a ULA prefix, which is not an uncommon
  scenario for IPv6. 16 addresses are not enough with the current default timers when more than 1 prefix is advertised.

  The kernel should at least differentiate between the two cases of reaching max_addresses and being unable to create new addresses, due to DAD conflicts for example.

  And here’s the second, more severe report about the corruption of the IPv6 stack:

  I had previously informed this list about the issue of the linux kernel losing IPv6 privacy extensions by a local LAN attacker. Recently I’ve found that there’s actually another, more serious in my
  opinion, issue that follows the previous one. If the user tries to disconnect/reconnect the network device/connection for whatever reason (e.g. thinking he might gain back privacy extensions), then the device gets IPs from SLAAC that have the “tentative” flag and never loses that. That means that IPv6 functionality for that device is from then on completely lost. I haven’t been able to bring back the kernel to a working IPv6 state without a reboot.

  This is definitely a DoS situation and it needs fixing.

  Here are the steps to reproduce:

  
  == Step 1. Boot Ubuntu 12.10 (kernel 3.5.0-17-generic) ==
  ubuntu@ubuntu:~$ ip a ls dev eth0
  2: eth0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast state UP qlen 1000
      link/ether 52:54:00:8b:99:5d brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
      inet 192.168.1.96/24 brd 192.168.1.255 scope global eth0
      inet6 2001:db8:f00:f00:ad1f:9166:93d4:fd6d/64 scope global temporary dynamic 
         valid_lft 86379sec preferred_lft 3579sec
      inet6 2001:db8:f00:f00:5054:ff:fe8b:995d/64 scope global dynamic 
         valid_lft 86379sec preferred_lft 3579sec
      inet6 fdbb:aaaa:bbbb:cccc:ad1f:9166:93d4:fd6d/64 scope global temporary dynamic 
         valid_lft 86379sec preferred_lft 3579sec
      inet6 fdbb:aaaa:bbbb:cccc:5054:ff:fe8b:995d/64 scope global dynamic 
         valid_lft 86379sec preferred_lft 3579sec
      inet6 fe80::5054:ff:fe8b:995d/64 scope link 
         valid_lft forever preferred_lft forever
  
  ubuntu@ubuntu:~$ sysctl -a | grep use_tempaddr
  net.ipv6.conf.all.use_tempaddr = 2
  net.ipv6.conf.default.use_tempaddr = 2
  net.ipv6.conf.eth0.use_tempaddr = 2
  net.ipv6.conf.lo.use_tempaddr = 2
  
  ubuntu@ubuntu:~$ nmcli con status
  NAME                      UUID                                   DEVICES    DEFAULT  VPN   MASTER-PATH
  Wired connection 1        923e6729-74a7-4389-9dbd-43ed7db3d1b8   eth0       yes      no    --
  ubuntu@ubuntu:~$ nmcli dev status
  DEVICE     TYPE              STATE
  eth0       802-3-ethernet    connected
  
  //ping6 2a00:1450:4002:800::100e  while in another terminal: tcpdump -ni eth0 ip6
  
  ubuntu@ubuntu:~$ ping6 2a00:1450:4002:800::100e -c1
  PING 2a00:1450:4002:800::100e(2a00:1450:4002:800::100e) 56 data bytes
  64 bytes from 2a00:1450:4002:800::100e: icmp_seq=1 ttl=53 time=70.9 ms
  
  --- 2a00:1450:4002:800::100e ping statistics ---
  1 packets transmitted, 1 received, 0% packet loss, time 0ms
  rtt min/avg/max/mdev = 70.994/70.994/70.994/0.000 ms
  
  # tcpdump -ni eth0 host 2a00:1450:4002:800::100e
  17:57:37.784658 IP6 2001:db8:f00:f00:ad1f:9166:93d4:fd6d > 2a00:1450:4002:800::100e: ICMP6, echo request, seq 1, length 64
  17:57:37.855257 IP6 2a00:1450:4002:800::100e > 2001:db8:f00:f00:ad1f:9166:93d4:fd6d: ICMP6, echo reply, seq 1, length 64
  
  == Step 2. flood RAs on the LAN ==
  
  $ dmesg | tail
  [ 1093.642053] IPv6: ipv6_create_tempaddr: retry temporary address regeneration
  [ 1093.642062] IPv6: ipv6_create_tempaddr: retry temporary address regeneration
  [ 1093.642065] IPv6: ipv6_create_tempaddr: retry temporary address regeneration
  [ 1093.642067] IPv6: ipv6_create_tempaddr: regeneration time exceeded - disabled temporary address support
  
  ubuntu@ubuntu:~$ sysctl -a | grep use_tempaddr
  net.ipv6.conf.all.use_tempaddr = 2
  net.ipv6.conf.default.use_tempaddr = 2
  net.ipv6.conf.eth0.use_tempaddr = -1
  net.ipv6.conf.lo.use_tempaddr = 2
  
  //ping6 2a00:1450:4002:800::100e  while in another terminal: tcpdump -ni eth0 ip6
  
  ubuntu@ubuntu:~$ ping6 2a00:1450:4002:800::100e -c1
  PING 2a00:1450:4002:800::100e(2a00:1450:4002:800::100e) 56 data bytes
  64 bytes from 2a00:1450:4002:800::100e: icmp_seq=1 ttl=53 time=77.5 ms
  
  --- 2a00:1450:4002:800::100e ping statistics ---
  1 packets transmitted, 1 received, 0% packet loss, time 0ms
  rtt min/avg/max/mdev = 77.568/77.568/77.568/0.000 ms
  
  # tcpdump -ni eth0 host 2a00:1450:4002:800::100e
  17:59:38.204173 IP6 2001:db8:f00:f00:5054:ff:fe8b:995d > 2a00:1450:4002:800::100e: ICMP6, echo request, seq 1, length 64
  17:59:38.281437 IP6 2a00:1450:4002:800::100e > 2001:db8:f00:f00:5054:ff:fe8b:995d: ICMP6, echo reply, seq 1, length 64
  
  //notice the change of IPv6 address to the one not using privacy extensions even after the flooding has finished long ago.
  
  == Step 3. Disconnect/Reconnect connection  ==
  // restoring net.ipv6.conf.eth0.use_tempaddr to value '2' makes no difference at all for the rest of the process
  
  # nmcli dev disconnect iface eth0
  # nmcli con up uuid 923e6729-74a7-4389-9dbd-43ed7db3d1b8
  
  ubuntu@ubuntu:~$ ip a ls dev eth0
  2: eth0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast state UP qlen 1000
      link/ether 52:54:00:8b:99:5d brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
      inet 192.168.1.96/24 brd 192.168.1.255 scope global eth0
      inet6 2001:db8:f00:f00:5054:ff:fe8b:995d/64 scope global tentative dynamic 
         valid_lft 86400sec preferred_lft 3600sec
      inet6 fdbb:aaaa:bbbb:cccc:5054:ff:fe8b:995d/64 scope global tentative dynamic 
         valid_lft 86400sec preferred_lft 3600sec
      inet6 fe80::5054:ff:fe8b:995d/64 scope link tentative 
         valid_lft forever preferred_lft forever
  
  //Notice the "tentative" flag of the IPs on the device
  
  //ping6 2a00:1450:4002:800::100e  while in another terminal: tcpdump -ni eth0 ip6
  
  ubuntu@ubuntu:~$ ping6 2a00:1450:4002:800::100e -c1
  PING 2a00:1450:4002:800::100e(2a00:1450:4002:800::100e) 56 data bytes
  ^C
  --- 2a00:1450:4002:800::100e ping statistics ---
  1 packets transmitted, 0 received, 100% packet loss, time 0ms
  
  # tcpdump -ni eth0 host 2a00:1450:4002:800::100e
  18:01:45.264194 IP6 ::1 > 2a00:1450:4002:800::100e: ICMP6, echo request, seq 1, length 64
  

  Summary:
  Before flooding it uses IP: 2001:db8:f00:f00:ad1f:9166:93d4:fd6d
  After flooding it uses IP: 2001:db8:f00:f00:5054:ff:fe8b:995d –> it has lost privacy extensions
  After disconnect/reconnect it tries to use IP: ::1 –> it has lost IPv6 connectivity

  The problem currently affects all Linux kernels (including the latest 3.8), that have IPv6 Privacy Extensions enabled. The only distribution that has IPv6 Privacy Extensions enabled by default is Ubuntu starting from version 12.04. So Ubuntu 12.04 and 12.10 are currently vulnerable to this attack and can have their IPv6 stack corrupted/disabled by a remote attacker in an untrusted network.

  Kernel developers and people from RedHat Security Team are trying to fix the issue which in my opinion involves changing parts of the logic of IPv6 addressing algorithms in the Linux kernel.

  No mitigation currently exists apart from disabling IPv6 Privacy Extensions.

  You can play with this bug using flood_router26 tool from THC-IPv6 toolkit v2.1.
  Usage: # ./flood_router26 -A iface

  P.S. I can’t tell if the stack corruption could also lead to other kernel problems, that would probably need some professional security researchers to look into it.