99€ for Magenta’s DesktopOS ?

Just go to Magenta‘s DesktopOS e-shop and take a look at the price. 99€ for a greek linux distro ?

I know that there is proprietary software included in that distro, but I still find the price outrageous for what’s included. Here’s the pricelist of what’s not open source/free and is included on the distro according to Magenta’s Pricelist:

a) GOLDEN VERSION 2006 English-Greek & Greek-English electronic TRANSLATION dictionary for computers running Linux OS.
Price: 35€

b) Unicode Fonts No 1,2,3,4,5.
Price: 5x 34.63€ = 173.15€

c) Font Pack of “Greek Font Society“.
All fonts come with an openfont license. Price: 0€

d) Font pack of “Cannibal Fonts
Unspecified number/names of fonts…Unspecified Price. There are fontpacks on that site costing more than 1000€.

I can’t find any word on the website about “support”, helpdesk, etc. If I buy it…who provides support ? Magenta or the Ubuntu Community ? This is something crucial for potential buyers and it should have been clearly noted on the site. If there’s no official support by Magenta, included in the pricetag of 99€, then all the money a buyer pays goes for Magenta’s proprietary software and fonts included in the distro. If someone excludes the 35€ that the dictionary costs, then there’s another 64€ for fonts only!

I have never ever used Magenta’s or Cannibal’s fonts on any of the distros I use. I find that the free fonts that exist are already more than enough for me. So, if I ever bought Magenta’s DesktopOS, it would only be for the dictionary included, and that just costs 35€. For someone who does not need Magenta’s or Cannibal’s fonts, the extra 64€ these seem to cost is outrageous (at least to me).

If you are like me and have never used Magenta’s fonts nor do you need them, I wouldn’t recommend buying that distro. Maybe a version without those fonts and with better(?) support for a price of 20-40€ would be more appealing.

P.S. Not even a single screenshot ? why ?

P.S.2. I really hope that the 99€ pricetag is an “error” of some kind. Even RHEL Desktop is cheaper, and I am sure that Redhat’s support is far more valuable than any dictionary or font included in Magenta’s DestktopOS.

P.S.3 I loved the greek spelling of “e-shop” on their site -> “η-Κατάστημα”…hillarious

10 Responses to “99€ for Magenta’s DesktopOS ?”

  1. May 1st, 2007 | 18:51
    Using Mozilla Firefox Mozilla Firefox 2.0.0.3 on Windows Windows XP

    Υπήρξε επικοινωνία της Magenta με την κοινότητα στη λίστα συνδρομητών Ubuntu-gr,
    Δες https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-gr/2007-February/thread.html#1343

    Όπως καταλαβαίνω η διανομή απευθύνεται σε τελικούς χρήστες που θέλουν η εγκατάσταση να τα έχει όλα να δουλεύουν σωστά, και δεν τους πειράζει να πληρώσουν για το συνολικό πακέτο.

    Για power users όπως και εσύ, πιστεύω ότι η τυπική διανομή Ubuntu είναι αρκετή.

    Ποια θα μπορούσε να είναι η αντιμετώπιση της ελληνικής κοινότητας Ubuntu με το Magenta OS; Προσωπικά δεν βλέπω πρόβλημα, και θεωρώ ότι είναι θετική κάθε εμπορική δραστηριότητα γύρω από το ελεύθερο λογισμικό (με σεβασμό της άδειας διάθεσης, κτλ).

    Για το θέμα του ύψους της τιμής (as in price) της διανομής, αυτό είναι της αγοράς (as in market) να κρίνει.

    Η λίστα συνδρομητών του Ubuntu-gr είναι
    https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-gr

  2. May 1st, 2007 | 18:55
    Using Mozilla Firefox Mozilla Firefox 2.0.0.3 on Windows Windows XP

    Δοκίμασα να στείλω σχόλιο και υπήρξε πρόβλημα μετά το “Submit Comment”. Ελπίζω να μπείκε στο moderation queue.

  3. May 2nd, 2007 | 01:33
    Using Mozilla Firefox Mozilla Firefox 2.0.0.3 on Linux Linux

    Στο post μου προσπαθώ να βγάλω άκρη με την υψηλή τιμή του πακέτου, τουλάχιστον έτσι μου φαίνεται εμένα.

    Αυτό που καταλαβαίνω από το εντελώς λιτό site του DesktopOS είναι ότι με την εξαίρεση του λεξικού που ξέρουμε πόσο κοστίζει, από τον τιμοκατάλογο της Magenta, τα υπόλοιπα που περιέχονται δεν περιγράφονται επαρκώς.
    Δεν γνωρίζω πόσοι τελικοί χρήστες, όπως τους αποκαλείς, χρησιμοποιούν τα fonts της Magenta, εγώ προσωπικά δεν τα χρησιμοποιώ και δεν μου έχουν χρειαστεί ποτέ. Δεν είναι υπερβολικό να πρέπει να πληρώσεις για κάτι που δεν σου χρειάζεται ?
    Δεν ξέρω αν έχεις σχέση με το project αυτό, αλλά επειδή μιλάς αρκετά για την ελληνική κοινότητα του ubuntu και το DesktopOS, υπαινίσεσαι μήπως ότι το support τελικά το παρέχει η κοινότητα και όχι η Magenta?

    Φυσικά και την τιμή θα την διαμορφώσει η αγορά, αλλά κατά την ταπεινή μου άποψη η προσπάθεια αυτή θα κέρδιζε πολύ περισσότερο κόσμο αν ήταν και πιο ξεκάθαρη στο τι περιέχει και στο τι τελικά αγοράζει κάποιος.
    Μπορεί άμεσα να μην με ενδιαφέρει να αγοράσω το DesktopOS αλλά σίγουρα με ενδιαφέρει να δημιουργηθεί κάποτε μια ελληνική διανομή με λογικό κόστος και σοβαρό support που να μπορώ να την προτείνω σε φίλους ή ακόμα και σε πελάτες-εταιρίες όταν με ρωτάνε. Το DesktopOS, όπως αυτό περιγράφεται στις σελίδες του, δεν καλύπτει αυτά που θα ήθελα να περιέχει ώστε να μπορώ να το προτείνω…ίσως στο μέλλον.

  4. May 2nd, 2007 | 15:42
    Using Konqueror Konqueror 3.5 on Linux Linux

    Να πω την αλήθεια πριν χρόνια είχα πάρει την Novell SuSE 9.3 από το Παπασωτηρίου, Ένα DVD (μπρός πίσω) μερικά CD και δύο ωραιότερα βοβλία! Δεν θυμάμαι πόσα λεφτά ήταν πάντως τόσα δεν ήταν σίγουρα τόσα!

  5. May 3rd, 2007 | 11:47
    Using Mozilla Firefox Mozilla Firefox 2.0.0.3 on Windows Windows XP

    Αγαπητέ,

    Χαίρομαι για το ενδιαφέρον που δείχνετε για τη δουλειά μας, οι σκέψεις και τα σχόλιά σας θα παρθούν σοβαρά υπόψιν.

    Δεν καταλαβαίνω μόνο το γιατί κοροϊδεύετε την απόδοση της λέξης e-shop. Δεν σημαίνει “electronic shop”, “ηλεκτρονικό κατάστημα”; Γιατί δεν είναι αστείος ο νεολογισμός στα αγγλικά και είναι στα ελληνικά; Απ’ ότι διαπιστώνω καταλάβατε αμέσως περί τίνος πρόκειται, άρα έκανε τη δουλειά του αποτελεσματικά ;-).

    Φιλικά
    Παναγιώτης

  6. May 3rd, 2007 | 13:06
    Using Mozilla Firefox Mozilla Firefox 2.0.0.3 on Linux Linux

    Παναγιώτη,
    Τα περί “η-Καταστήματος” είναι το λιγότερο που με απασχόλησε στο όλο θέμα. Απλά μου φάνηκε κάπως “αστείος” ο νεολογισμός…δεν μου “κάθεται” καλά στο μάτι.

    Για τα υπόλοιπα, και κυρίως την παροχή ή όχι support και από ποιον, θα μπορούσες ίσως να δώσεις περισσότερες λεπτομέρειες ? Πραγματικά υπάρχει έλλειψη μιας ελληνικής διανομής με σοβαρό support, και αυτό είναι που με απασχόλησε. Θα ήθελα αν μπορείς να ξεκαθαρίσεις την κατάσταση με το DesktopOS.

    Γιατί όχι και μία trial έκδοση του distro με μία trial version του dictionary και χωρίς τα fonts που κοστίζουν Έτσι θα μπορέσει κανείς να δει με τα μάτια του τι μπορεί να αγοράσει με τα χρήματα που ζητούνται, να κάνει την εκτίμησή του και να δει αν θα προχωρίσει στην αγορά.

    Καλή συνέχεια στο project σας.

  7. May 3rd, 2007 | 15:51
    Using Mozilla Firefox Mozilla Firefox 2.0.0.3 on Windows Windows XP

    Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις, οι πληροφορίες θα αναρτώνται στο δικτυακό τόπο καθώς θα προχωράει το έργο, ήδη αναρτήθηκε μία αναλυτικότερη ενημέρωση.

    Φιλικά
    Παναγιώτης

  8. May 5th, 2007 | 20:59
    Using Mozilla Firefox Mozilla Firefox 2.0.0.3 on Linux Linux

    υποθέτω πως η magenta τροποποίησε αρκετά πακέτα του ubuntu για να το φέρει στα μέτρα της. τα πακέτα αυτά είναι gpl, οπότε η magenta είναι υποχρεωμένη να παρέχει και τον κώδικα με τις αλλαγές που έχει κάνει σε προσβάσιμο σημείο (πχ. στο site).

    το χει κάνει άραγε αυτό η magenta? (διαφορετικά παραβιάζει την άδεια gpl)

  9. October 26th, 2007 | 15:22
    Using Safari Safari 419.3 on Mac OS Mac OS

    Να ρωτήσω γιατί το post είναι στην Αγγλική και τα comments στην Ελληνική μιας και μιλάμε όλοι την Αγγλική; (σπασίκλας mode off)

    Κατά την άποψη μου, η τιμή δεν είναι κακή. Αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να έχει επιτυχία μια τέτοια κίνηση. Την άποψη μου την έχω γράψει στο hellug forum.

  10. dimi
    December 3rd, 2007 | 19:22
    Using Internet Explorer Internet Explorer 6.0 on Windows Windows XP

    καλησπερα σε ολους σας..
    εχω την εντυπωση πως η συγκερκριμενη διανομη ειναι και η πιο ολοκληρωμενη στην ελληνικη αγορα..ομως τα 100 ευρω που κοστιζει την καθιστουν πραγματικα δυσπρωσητη σε νεους πχ φοιτητες,μαθητες κτλ που ειναι οι κατεξοχην ενδιαφερομενοι και το target group σε os περα απο τα windows .
    θα παρακαλουσα την ομαδα και την εταιρεια που το εφτιαξε να επαναπροσδιωρησει την τιμη τουλαχιστον 50 ευρω φθηνοτερα,καθως και να ανεβασει περισσοτερα screenshots.
    Eυχαριστω.

Leave a reply