iloog-7.04

Μετά από πολλή δουλειά και πολλές δοκιμές η έκδοση 7.04 του iloog είναι επιτέλους έτοιμη. Συνολικά περιέχονται 900 πακέτα σε αυτή την έκδοση!

Πολύτιμη βοήθεια, όχι πάντα με τη θέλησή τους :), σε αυτή την έκδοση προσέφεραν κυρίως οι Fuzz (με τεράστια διαφορά από τους υπόλοιπους :)), Nlord, Rad. Η βοήθεια ήταν είτε απεριόριστος χρόνος για beta testing ή ακόμα και δανεισμός του hardware τους για τη δοκιμή των 17 περίπου beta εκδόσεων που μεσολάβησαν από την έκδοση 7.02 μέχρι την 7.04. Πολλές νέες ιδέες μελών του ILUG, και όχι μόνο, ενσωματώθηκαν στη νέα έκδοση αυτού του liveCD.

Οι αλλαγές από την έκδοση 7.02 είναι πολλές. Εκτός από το αναμενόμενο update πάρα πολλών πακέτων (με πιο σημαντικά τα kernel-2.6.19.5, glibc-2.5, gcc-4.1.1,dbus-1.0.2 , udev-104,κτλ ), η νέα έκδοση έχει διορθώσει πολλά μικρά ή μεγάλα bugs που παρουσιαζόταν κατά τη χρήση του liveCD. Στην έκδοση αυτή έχει δωθεί πολύ μεγαλύτερη προσοχή από κάθε άλλη στην ομαλότερη λειτουργία κατά χρήση των προγραμμάτων.

Λόγω της αλλαγής kernel βελτιώθηκε ακόμα περισσότερο η καλή υποστήριξη υλικού, και σε συνδυασμό με την παρουσία και νέων firmwares μέσα στο CD κάνει πολύ πιο άνετη τη χρήση ασύρματων καρτών (ipw3945) και aDSL modems (sagem 800/840, crypto F200). Για τους χρήστες με WIDE οθόνες υπάρχει ειδικό section στο /etc/X11/xorg.conf και απαιτείται μόνο η αλλαγή ενός ονόματος στην 2η γραμμή αυτού του αρχείου. Μόνο οι χρήστες με τα νεώτερα intel chipsets ίσως χρειαστεί να τρέξουν πρώτα το 915resolution(περιέχεται στο liveCD) πρωτού κάνουν την αλλαγή στο /etc/X11/xorg.conf.

Διορθώθηκαν επίσης κάποια προβλήματα που είχε το config του isolinux με κάποια boot options. Επίσης προστέθηκαν καινούργια options όπως το cpusched και το restore.Το cpusched δίνει τη δυνατότητα επιλογής cpu scheduler κατά το boot, πχ cpusched=ondemand και το restore μπορεί να επαναφέρει από backup το home directory του χρήστη iloog, πχ restore=sda1.

Αισθητή είναι η βελτίωση στο boot time κατά 10-15% λόγω της βελτιστοποίησης τοποθέτησης των αρχείων πάνω στο CD image.

Προσοχή δώθηκε στην δημιουργία μικρών scripts για την διευκόλυνση των χρηστών σε μερικές απλές διαδικασίες. Τα scripts αυτά έχουν όλα το πρόθεμα “iloog-” οπότε μπορεί κανείς να τα εντοπίσει από command line γράφοντας iloog[tab][tab]. Μέσω ενός script είναι επίσης δυνατή η εγκατάσταση της database των πακέτων (/var/pkg/db) που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του iloog, ώστε να μπορεί κάποιος να προσθέσει και ένα δικό του πακέτο αν θέλει. Το script αυτό ίσως φανεί πιο χρήσιμο σε όσους θα ήθελαν να αντιγράψουν manually το iloog στο δίσκο τους (δεν προσφέρεται έτοιμο εργαλείο γι αυτό) και θέλουν να μπορούν να προσθέτουν και να αφαιρούν πακέτα μέσω του emerge σαν ένα κανονικό gentoo distro.

Περισσότερα στο changelog που περιέχεται στο liveCD (/etc/iloog/changelog)

To link για το iso καθώς και το νέο delta θα το βρείτε στo: http://ilug.void.gr/iloog/

Παρατηρήσεις και σχόλια στο forum του ILUG

One Response to “iloog-7.04”

  1. April 26th, 2007 | 10:12
    Using Safari Safari 419.3 on Mac OS Mac OS

    Eμένα μου άρεσε πολύ το στυλ γραψίματος. Από τα καλύτερα σου, γλωσσολογικά. Αρκετά δημοσιογραφικό (στυλ RAM ή PC Magazine Hellas) αλλά κατανοητό και σωστό :P.

Leave a reply