Περί αναξιοπιστίας του κ. Βαξεβάνη

TL;DR
Ο Βαξεβάνης με την δημοσιοποίηση της “λίστας Lagarde” λέει πως ξεμπρόστιασε το σύστημα. Ο εισαγγελέας φαίνεται να θέλει να τον ελέγξει για τις πράξεις του. Δεν θα βρει τίποτα το μεμπτό και όλα καλά. Καθόλου καλά στην πραγματικότητα όμως, ο Βαξεβάνης δεν έκανε κάτι παράνομο, αλλά εκμεταλλεύτηκε την εμπιστοσύνη του κοινού του και έβαλε το προσωπικό του συμφέρον πάνω από όλους.

Ποιος κερδίζει από την δημοσιοποίηση;
Είναι περισσότερο από προφανές ελπίζω για όλους πως ο αρχικός κάτοχος της λίστας που δόθηκε με ανώνυμη επιστολή, κατά τα λεγόμενα του Βαξεβάνη, δεν ήταν κάποιος αδιάφορος. Κάτι ήθελε να πετύχει με αυτό. Θα μπορούσε να είναι ιδεολόγος και να επιζητεί την εξυγίανση της πολιτικής ζωής του τόπου υποκινούμενος από μια αέναη αναζήτηση διαφάνειας, είτε θα μπορούσε απλά να θέλει να βάλει κάποια παραπάνω ευρώ στην τσέπη του. Άλλος λόγος δεν υπάρχει. Έστω πως το έκανε για την διαφάνεια. Τι κερδίσαμε εμείς ως πολίτες με την δημοσιοποίηση κάποιων ονομάτων; Ο ίδιος ο Βαξεβάνης αναφέρει πως δεν είναι σίγουρα παράνομοι όλοι αυτοί στην λίστα. Άρα μάθαμε κάποια ονόματα που ίσως έχουν εμπλακεί σε παράνομες δραστηριότητες. Υπάρχει δηλαδή κάποια υπόνοια πως ίσως αυτοί έχουν παρανομήσει, αλλά δεν το ξέρουμε και σίγουρα. Το αφήνουμε να αιωρείται. Και πάλι, εγώ ως πολίτης τι κερδίζω; Ακόμα και αν υποθέσουμε πως το ΣΔΟΕ είχε επιτέλους αποφασίσει να ελέγξει όλους αυτούς της λίστας ή έστω μιας “έκδοσης” της λίστας που ήδη είναι στα χέρια της εισαγγελίας, για παράνομες δραστηριότητες, τότε ακόμα και ένας καημενίδης που δεν τον είχε πληροφορήσει το “σύστημα” πως είναι μέσα στην λίστα, τώρα πλέον το έχει μάθει. Άρα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να κρύψει τις λαμογιές του.
Άρα αν υπήρχε μια ελάχιστη ελπίδα πως το κράτος θα έκανε ελέγχους και θα εισέπραττε έστω και μισό ευρώ από τις παρανομίες κάποιων της λίστας, ο Βαξεβάνης φρόντισε να τους ειδοποιήσει όλους.
Εγώ ως πολίτης έμαθα κάποια ονόματα από τα οποία πλέον είναι αδύνατον να υπάρξει το παραμικρό κέρδος για το κράτος και κατ’ επέκταση για την κοινωνία. Από την άλλη μου κάλυψε μια τεράστια φαγούρα που είχα σχετικά με το ποιοι έχουν βγάλει χρήματα στην Ελβετία άρα έχουν ένα παραπάνω κομπόδεμα. Άντε οι λεύτερες διαβάστε καλά την λίστα και ορμήξτε σε όλους τους εργένηδες που βλέπετε εκεί μέσα. Μόλις η λίστα Lagarde έγινε λίστα γάμου…στην καλύτερη.

Αν τη λίστα την είχε παραδώσει στην εισαγγελία πριν την δώσει ο Βενιζέλος, χωρίς να δημοσιοποιήσει τα ονόματα, τότε θα είχε κάνει κάτι χρήσιμο. Τώρα αυτό που έκανε δεν έχει καμία χρησιμότητα. Μια αμφιβόλου αξίας λίστα υπάρχει ήδη στα χέρια της δικαιοσύνης.

Το μεγάλο λάθος
Ο Βαξεβάνης φρόντισε να βγάλει έκτακτο τεύχος του περιοδικού του με εκτυπωμένα τα ονόματα της λίστας που του παραδόθηκε. Το περιοδικό φυσικά δεν είναι δωρεάν αλλά έχει τιμή πώλησης 2.5€. Ταυτόχρονα ο Βαξεβάνης δεν έχει ανεβάσει την λίστα αυτή στο site του ώστε “να ενημερωθεί ο κόσμος δωρεάν”. Άρα σκοπός του είναι αποκλειστικά η πώληση του περιοδικού και όχι η ενημέρωση του κοινού. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου διάφορα sites έχουν scan-άρει τις σελίδες του περιοδικού και τις έχουν αναρτήσει στις σελίδες τους. Αυτό σημαίνει μείωση πωλήσεων. Έστω πως ο Βαξεβάνης έχει βρει διαστημικά κόλπα και εκτυπώνει το περιοδικό του πάμφθηνα και κερδίζει ακόμα και 1€ από την κάθε πώληση, ποσό εξωπραγματικό για όσους έχουν ασχοληθεί έστω και ελάχιστα με περιοδικά, και έστω πως πούλησε και 100.000 αντίτυπα. Μέγιστο κέρδος 100.000€. Άντε να έκανα λάθος στους υπολογισμούς και να είναι και 150.000€, και 200.000€. Όσο μεγαλύτερο το ποσό τόσο μεγαλύτερο το ατόπημα στην πραγματικότητα. Υπάρχει άνθρωπος που πιστεύει πως ο Βαξεβάνης δεν ήξερε τα μπλεξίματα που θα έχει με την δικαιοσύνη και θα έκανε όλη αυτή την ιστορία για αυτά τα 30 αργύρια από τα οποία θα φάει τα μισά και παραπάνω σε δικηγόρους; Η μήπως κάποιος όντως πιστεύει πως ο ανώνυμος αποστολέας του έδωσε όντως την λίστα χωρίς αντάλλαγμα;
Μας έδωσε μια άχρηστη για εμάς τους πολίτες πληροφορία, την οποία εξαργυρώνει με πωλήσεις, γνωρίζοντας πως θα γίνει φασαρία για το θέμα. Και φυσικά θα γίνει και ντόρος γύρω από το όνομά του.
Αν ο Βαξεβάνης ήθελε να ενημερώσει απλά το κοινό είχε 1002 τρόπους να το κάνει εντελώς δωρεάν και γι’ αυτόν και για όλους μας. Αντιθέτως επέλεξε τον μοναδικό κατά τον οποίο ο μόνος που έχει όφελος είναι ο δικός του τραπεζικός λογαριασμός. Άραγε είναι στην Ελβετία ο δικός του; μμμμ…

Ο “χαμένος” πληροφοριοδότης
Ο κάθε δημοσιογράφος που κάνει έρευνα έχει τους πληροφοριοδότες του. Αυτούς τους κρατάει με νύχια και με δόντια να μην τους χάσει. Αυτοί του δίνουν δουλειά, αυτός τους το ξεπληρώνει. Όπως μπορεί. Αν ήσασταν εσείς ο πληροφοριοδότης του Βαξεβάνη και του δίνατε την λίστα δωρεάν, θα σας άρεσε να βγάλει ο Βαξεβάνης χρήματα, είπαμε το περιοδικό δεν είναι τζάμπα, με τον δικό σας κόπο χωρίς να βγάλετε το παραμικρό κέρδος; Προφανώς όχι. Δεν θα του ξαναδίνατε τίποτα. Και ο Βαξεβάνης δεν είναι τόσο χαζός να χάσει ένα τέτοιο πληροφοριοδότη που έχει άκρες να του δίνει τέτοια “σημαντικά” στοιχεία. Άρα όχι απλά βρωμάει η ιστορία, αλλά το παραμύθι με τον “ανώνυμο αποστολέα” είναι πιο γελοίο από οτιδήποτε άλλο. Πρέπει η σκέψη σου να είναι πραγματικά παιδική ακόμα για να πιστέψεις πως κάποιος “ανώνυμος” χάρισε την λίστα και δεν την πούλησε. Δεν είναι και λίγοι αυτοί που την έψαχναν για να την βγάλουν στον αέρα…με το αζημίωτο φυσικά. Άρα ας σκεφτούμε τα κίνητρα του πληροφοριοδότη λίγο παραπάνω. Και έπειτα τα κίνητρα του “μεταφορέα” της πληροφορίας…

wikileaks.gr ή μήπως όχι;
Κάποιοι συγκρίνουν το wikileaks με αυτό που έκανε ο Βαξεβάνης. Μα πάτε καλά; #FreeVaxevanis; Από που και ως που; Ο Βαξεβάνης είπε ξεκάθαρα, δώσε μου 2.5€ αν θες να μάθεις τα ονόματα. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ από το wikileaks και μην μιλήσει κανείς για το κόστος της “πληροφορίας”. Προφανώς το κόστος λειτουργίας των 2 “οργανισμών” είναι χαοτικά διαφορετικό. Επίσης, δωρεάν δεν είπε πως το πήρε το USB από τον ανώνυμο αποστολέα; Τι συζητάμε για κόστος;
Ας μην ξεχνάμε επίσης πως το wikileaks ασχολείται κυρίως με κρατικά και στρατιωτικά μυστικά και λιγότερο έως ελάχιστα με συναλλαγές ιδιωτών, που μπορεί μάλιστα και να είναι αθώοι…Ο Βαξεβάνης δεν έβγαλε κάποια πληροφορία που να δείχνει πως κάποιος συγκεκριμένος κρατικός λειτουργός δεν έκανε τη δουλειά του σωστά. Για την ακρίβεια ο Βαξεβάνης δεν έκανε καμία δημοσιογραφική έρευνα στο συγκεκριμένο θέμα. Του δόθηκε μια λίστα, την επεξεργάστηκε και την δημοσίευσε. Ούτε έρευνα ούτε τίποτε άλλο.

Αν ο Βαξεβάνης και ο κάθε δημοσιογράφος, πολιτικός, μέλος μιας πολιτικής ομάδας, ακτιβιστής, κτλ θέλει να βγάλει δημόσια και ανώνυμα μια πληροφορία, αυτό είναι απόλυτα εφικτό με την σημερινή τεχνολογία. Αν δεν ξέρει το πως, ας έρθει στο cryptoparty που θα κάνουμε σε λίγες μέρες στην Αθήνα και θα το μάθει…Αν όμως θέλει να κάνει μόστρα και όχι απλά να “ενημερώσει” το κοινό…ε τότε δεν του φταίει κανείς.

Είναι τα ονόματα αυτά τα αρχικά ονόματα της λίστα Lagarde;
Άντε και όντως βρίσκει ο Βαξεβάνης μια δικαιολογία για τον λόγο που δημοσιοποίησε την λίστα, ποιος διασφαλίζει πως τα ονόματα δεν έχουν υποστεί επεξεργασία; Βασιζόμαστε στον λόγο και την τιμή του Βαξεβάνη. Ή μάλλον στον “ανώνυμο αποστολέα” και στον Βαξεβάνη. Ή καλύτερα σε αυτόν που το έδωσε στον ανώνυμο αποστολέα και πάει λέγοντας. Η λίστα μπορεί να έχει μεταβληθεί από τον κάθε ενδιάμεσο, είτε προσθέτοντας είτε αφαιρώντας ονόματα. Και φυσικά μια τέτοια προσθαφαίρεση κάτι δεν θα κοστίζει; Ο βράχος της δημοσιογραφίας γιατί δεν έδωσε την λίστα σε ειδικούς για να μελετήσουν το USB και το αρχείο για να εντοπίσουν αν έχει υποστεί επεξεργασία; Επίσης πιστεύει κανείς πως αν κάποιος είχε παράνομα εξάγει χρήματα θα το έκανε με το ονοματεπώνυμό του και όχι ξεπλένωντάς τα μέσω 15 offshore; Δηλαδή πόσο χαζός μπορεί να είναι κανείς; Εντάξει όχι χαζός, αθώος…ή απλά τηλεθεατής.

Έρευνα; Αυτός ο άγνωστος
Ναι, έρευνα! Έρευνα θα ήταν να μελετούσε το αρχείο με ειδικούς και να μας ενημέρωνε πως κάποια ονόματα έχουν διαγραφεί ή προστεθεί στην αρχική λίστα. Ναι, θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο (υπό συνθήκες). Έρευνα θα ήταν να κατάφερνε να βρει ποιος από το γραφείο του Χ υπουργού “έχασε” το αρχείο. Έρευνα θα ήταν πολλά άλλα πράγματα, αλλά όχι αυτό που έκανε.

Ε και τι να έκανε ο Βαξεβάνης;
Έστω πως ξυπνάς μια μέρα και βρίσκεις στην πόρτα σου την λίστα Lagarde. Τι θα έκανες; Για αρχή θα έκανες κάποια αντίγραφα ασφαλείας και θα τα έστελνες στα πέρατα της γης..ας είναι καλά το “cloud” (έτσι για να προσθέτουμε και buzzwords στο post). Έπειτα θα μπορούσες να πας στον εισαγγελέα και να του πεις: “ωπ κοίτα τι βρήκα στην πόρτα μου, έχει το συγκεκριμένο αρχείο τα ίδια ονόματα με αυτά που σου έδωσε ο Σαμαράς/Benny;” Ταυτόχρονα ανακοινώνεις στο κοινό πως παρέδωσες και εσύ μια λίστα, πως έχεις αντίγραφο/α από αυτήν φυσικά, και αφήνεις πλέον τον κόσμο να πιέζει τους πολιτικούς και την δικαιοσύνη να βγάλουν άκρη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Μη μου πεις πως πιστεύεις πως η λίστα που έδωσε ο Βενιζέλος στον Σαμαρά δεν έχει υποστεί επεξεργασία…αν ο πληροφοριοδότης σου είναι καλός ίσως έχει αντίγραφο της λίστας προτού την πάρει ο Βενιζέλος ή ο Παπακωνσταντίνου ή ο Διώτης ή ή ή…εκτός και αν είσαι σίγουρος πως είναι ίδια η λίστα. Αλλά πως μπορεί να είσαι σίγουρος εσύ ως δημοσιογράφος αφού υποτίθεται δεν έχεις δει την λίστα που έχει ο εισαγγελέας στα χέρια του; Εκτός αν σου είπαν πως είναι η ίδια με του εισαγγελέα, αλλά τότε δεν μπαίνεις στην διαδικασία να αναρωτηθείς ως δημοσιογράφος, “ρε μπας και έχει υποστεί αλλαγή η λίστα και δεν είναι η αυθεντική; μπας και έχει λάθος στοιχεία μέσα; Πώς μπορώ να είμαι σίγουρος για τα περιεχόμενό της;” Όχι ε;

Αν υποθέσουμε πως το σάπιο πολιτικό σύστημα είναι ένας παλαιστής του Sumo, είναι εντελώς ηλίθιο να κατέβω εγώ να το πολεμήσω σε ένα γήπεδο του Sumo. Αν θέλω να νικήσω τον παλαιστή θα τον αναγκάσω να έρθει σε αγώνα ταχύτητας μαζί μου. Εκεί θα χάσει. Ο Βαξεβάνης επέλεξε να παίξει Sumo με το σύστημα. Επιλογή του. Αλλά είναι δεδομένο πως θα χάσει. Και δεν μπορεί να είναι τόσο χαζός και να μην το ξέρει πως θα χάσει.

Εκτός και αν…
Εκτός και αν την λίστα την έδωσε το ίδιο το σύστημα. Κράτος ή παρακράτος, μικρή διαφορά έχει. Μια λίστα επεξεργασμένη, με μηδαμινό αντίκτυπο και κόστος για το πολιτικό σύστημα πια. Ελάχιστοι πολιτικοί αναφέρονται μέσα στα ονόματα της λίστας, άρα “το πολιτικό σύστημα βγήκε καθαρό”. Λάθος, το έβγαλε καθαρό. Μάλιστα οι καλοί μας οι πολιτικοί παρέδωσαν την λίστα και στον εισαγγελέα για “περαιτέρω έρευνα”. Το ΣΔΟΕ δεν έκανε καλά την δουλειά του λοιπόν…α και εσύ Βαξεβάνη μόλις φρόντισες να μην μπορέσει σε καμία περίπτωση να την κάνει. Όλοι χαρούμενοι. Κοινώς μόλις εσύ ο αντι-συστημικός έγινες το καλύτερα γυαλισμένο γρανάζι του συστήματος. Και δεν είσαι χαζός για να το κάνεις χωρίς κάποιο κέρδος…

Μα δες που έχει μπλέξει τώρα! Τι είναι αυτά που λες;;
Ναι, τον κυνηγάει ο εισαγγελέας! Για μια λίστα που αναφέρει μόνο ονόματα και όχι άλλα στοιχεία. Τα ονόματα δεν είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα από μόνα τους, είναι απλά προσωπικά δεδομένα. Και αυτός ο καημένος απλά πήρε ένα ανώνυμο tip, και έβαλε και disclaimer πως δεν είναι σίγουρος πως είναι παράνομοι όλοι αυτοί! Δεν θα διωχθεί ούτε για δημοσιοποίηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ούτε για υποκλοπή δεδομένων από κάποια υπηρεσία. Όλα μέλι γάλα. [1]
“Μα που είναι η ελευθεροτυπία και η ελευθερία του λόγου σε αυτή τη χώρα” αναρωτιούνται όλοι στο twitter και στα υπόλοιπα “social media”. Συγχαρητήρια, μόλις πετάξατε την μπάλα έξω από το γήπεδο. Ο Βαξεβάνης λέει, πως γίνεται να με κατηγορείτε εμένα γι’ αυτό που έκανα και που δεν είναι καν πταίσμα, ενώ εσείς οι πολιτικοί έχετε κάνει τόσα και τόσα. Μα καλέ μου Βαξεβάνη, είναι δυνατόν να ζητάς από την “ανεξάρτητη δικαιοσύνη” να βγεις λάδι και να μην γίνει ούτε καν έρευνα, βασιζόμενος στο γεγονός πως κάποιος άλλος την έβγαλε και αυτός λάδι; Αυτό μας οδηγεί σε ένα ατέρμονο loop…”Μη με κατηγορείτε εμένα γιατί ξέρω και άλλους βρωμιάρηδες που έχουν βγει λάδι.” Δηλαδή επειδή το σύστημα, το οποίο εσύ καταγγέλεις ως σάπιο, αθωώνει κάποιους άλλους, ζητάς να έχεις και εσύ την ίδια μεταχείριση. Αν αυτοί που βγαίνουν λάδι είναι λαμόγια, εσύ τι ζητάς; Να γίνεις και εσύ ένα από αυτά;
Είναι δυνατόν κ. δημοσιογράφε να πιστεύεις πως θα παίξεις με τους κανόνες του συστήματος για να ρίξεις το σύστημα; Δεν είσαι τόσο χαζός. Δεν γίνεται να είσαι τόσο χαζός. Κάτι άλλο συμβαίνει.

Από την Αυριανή στον Βαξεβάνη
Η κάθε εποχή έχει τους δικούς της “δημοσιογράφους” που υποτίθεται δουλεύουν κόντρα στο σύστημα. Πριν καμιά 15-20 χρόνια ήταν η Αυριανή και ο πανίσχυρος τότε Κουρής, μετά μπλέχτηκε και αυτός με το σύστημα και τον έφαγε η μαρμάγκα. Έπειτα ήρθε ο Μάκης με τις καταγγελίες του ενάντια σε όλους και όλα. Η διαφάνεια είχε επιτέλους βρει τον υπερ-ηρωά της. Ξημεροβραδιάζοταν κόσμος βλέποντας να ξεμπροστιάζονται άνθρωποι στις εκπομπές του, κανείς δεν τον σταματούσε. Και τελικά; Τι έγινε με όλες αυτές τις περιπτώσεις; Ξεκαθάρισε κάτι; Έφτιαξε το σύστημα ή μήπως χώθηκαν όλοι λίγο παραπάνω στο βούρκο; Και σιγά σιγά το σύστημα τον κατανάλωσε και είναι και αυτός πλέον στο περιθώριο. Έπειτα ήρθε ο τρωκτικός-Γκόλιας. Μια από τα ίδια, μέχρι που αυτόν όντως τον έφαγε η μαρμάγκα. Σήμερα είναι ο Βαξεβάνης. Σε ακριβώς τον ίδιο ρόλο με τους προηγούμενους. Ο κατατρεγμένος μαχητικός δημοσιογράφος που πολεμάει το σύστημα. Μια λεπτομέρεια μόνο, το σύστημα δεν θα πέσει από κάποιους που συνδιαλέγονται και συναλλάσσονται μαζί του. Αυτοί είναι μέρος του. Το ταΐζουν και τους ταΐζει.

Αυτή τη βδομάδα στις μικρές σας οθόνες
Δεν θέλει καθόλου φαντασία για να δούμε τι θα γίνει από Δευτέρα. Οι μισοί “έγκριτοι” δημοσιογράφοι θα κυνηγάνε το θέμα της ημέρας: “Τι περιέχει η λίστα του Βαξεβάνη”. Οι άλλοι θα ασχολούνται με το “ποιος είναι τελικά ο τάδε καραβοκύρης που έχει βγάλει τόσα λεφτά στην Ελβετία;” Ψιτ, οι καραβοκύρηδες δεν πληρώνουν φόρους σύμφωνα με νόμο του κράτους..όσα λεφτά και να έχει βγάλει στην Ελβετία κατά 99.99999999% είναι νομιμότατα. Το Star θα ασχολείται με το που πήγαν διακοπές οι celebrities της λίστας και ο λαός θα αποχαυνώνεται μπροστά στο χαζοκούτι. Α, και εντελώς τυχαία αυτή τη βδομάδα έχουμε να περάσουμε και κάτι μέτρα μωρέ από την Βουλή, δεν ξέρω αν το θυμάστε ακόμα. Το ξεχάσατε ε; Ώρε δες συμπτώσεις…έκτακτο τεύχος…για έκτακτες ανάγκες.

Και άλλες λίστες;
Ε ναι λοιπόν το παραδέχομαι. Έχω και εγώ στα χέρια μου την λίστα Lagarde και όχι μόνο όμως. Έχω άλλη μια λίστα που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα και έχει λογαριασμούς από μια άλλη ελβετική τράπεζα, την UBS. Για να μην ξεφύγουν όλα τα ονόματα έχω φτιάξει ένα σύστημα [2] με το οποίο θα βλέπετε το πολύ 30 ονόματα τη φορά. Φτάνουν. Και σας τα δίνω και τζάμπα…

Λίστα Lagarde
Λίστα UBS

Όσο έμπιστη είναι η λίστα του Βαξεβάνη τόσο έμπιστη είναι και η δική μου λίστα. Και όσες άλλες λίστες παρουσιαστούν.

Και για όποιον δεν το έπιασε (να το κοιτάξει) οι παραπάνω “λίστες” δίνουν απλά τυχαία ονόματα. Μπορεί κάποιος να φτιάξει μια λίστα με τους καλύτερους μάγειρες της Αθήνας ή αυτούς που πουλάνε σκυλάκια με μία βούλα στην πλάτη, κτλ, κτλ.

Τέλος, φτάνει
Αν έχουμε φτάσει να βασίζουμε την ελευθερία μας πάνω σε ένα και μόνο δημοσιογράφο που υποτίθεται πως κάνει έρευνα με τέτοιο τρόπο τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Δουλειά των δημοσιογράφων αλλά και των πολιτών είναι να ελέγχουν το πολιτικό σύστημα. Και εδώ πρέπει ο καθένας μας να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην μεταβιβάζει τις όποιες ελπίδες του για διαλεύκανση στον Βαξεβάνη και στον κάθε μελλοντικό Βαξεβάνη. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι.

Δεν μου αρκεί ο Βαξεβάνης και ο κάθε Βαξεβάνης να έχει βγάλει 5 σωστές ειδήσεις και να είναι καλύτερος από τους υπόλοιπους δημοσιογράφους. Όχι, έχω πολύ υψηλότερα standards. Θέλω να είναι πάντα καλός και να κάνει πάντα σωστά την δουλειά του. Και τώρα έκανε ένα πάρα πολύ μεγάλο λάθος. Έβγαλε μια αδιάφορη για τον κόσμο είδηση, η οποία ήξερε πως θα προκαλέσει αντιδράσεις, ώστε να εκμεταλλευτεί την εύνοια του κόσμου και να κάνει ντόρο γύρω από το όνομά του. Στα δικά μου μάτια είναι πλέον πλήρως αναξιόπιστος.

[1] και τελικά αυτό ΑΚΡΙΒΩΣ ισχυρίστηκε ο Βαξεβάνης: http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231219599 Πρέπει να γίνω προφήτης τελικά…
[2] Όποιος θέλει να δει πως δουλεύει το σύστημα αρκεί να ανοίξει το παρακάτω αρχείο: http://83.212.100.216/make_a_list.txt

13 Responses to “Περί αναξιοπιστίας του κ. Βαξεβάνη”

  1. Αrcanoid
    October 29th, 2012 | 11:56
    Using Mozilla Firefox Mozilla Firefox 16.0 on Windows Windows 7

    Είσαι Φάουλ.
    1. Όταν λέει ο Βαξεβάνης για ίση μεταχείριση εννοεί όταν η εφημερίδα “ΝΕΑ” βγάζουν την λίστα δεν υπάρχει πρόβλημα και ούτε αυταπάγγελτα έγινε κάποια μήνυση. 2. Κανείς δεν είπε ότι ο Βαξεβάνης είναι τίποτα άγιος ή κάτι τέτοιο αλλά όχι και να είναι παράνομη η λίστα. Από που και ως πού. Ούτε καν τους κατηγορεί για φοροδιαφυγή. 3. Γιατί δεν γράφεις κάτι για το ότι η λίστα είναι χαμένη και κανείς δεν ασχολείται και πρέπει ΕΓΩ και εσύ (αν δεν το κατάλαβες) να πληρώνουμε τα σπασμένα του κάθε λαμόγιου. Η λίστα είναι γνωστή ήδη από την διαρροή του Φαλτσιάνη και ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις για να κλείσουν οι λογαριασμοί ή να μεταφερθούν αλλού τα χρήματα για όσους τους αφορά εδώ και πάρα πολύ καιρό. Το ότι βγήκε η λίστα σίγουρα δεν βοήθησε αυτούς που έχουν τα χρήματα τους παράνομα έξω. 4. Εξέθεσε όμως αυτούς που υποστήριζαν ότι δεν έχουν τη λίστα και ότι και καλά την έχασαν. 5. Που είναι η δικαιοσύνη και τι έχεις εσύ να πείς για αυτό όταν χάνεται η λίστα, το κράτος χάνει λεφτά, και έχεις 2 πολιτικούς να σου λένε μπούρδες. Φοβάσαι να μιλήσεις για αυτούς. 6. Τι μας νοιάζει ο Βαξεβάνης και τι σε νοιάζει εσένα το #freeVaksevanis?? Σε ενοχλεί κάτι σε αυτό? Εκείνο που με πειράζει και με ενοχλεί και στο λέω ξεκάθαρα είναι ότι είσαι από τα ατομάκια που νομίζουν ότι έχουν δίκιο συνέχεια και ότι ξέρουν και πολλά. Μην είσαι τόσο σίγουρος. Ένα Ipv6 δεν σε σώζει.

    Take care.

  2. Αrcanoid
    October 29th, 2012 | 12:05
    Using Mozilla Firefox Mozilla Firefox 16.0 on Windows Windows 7

    Να σου θυμίσω επίσης ότι η λίστα ήταν σε excel μορφή, με το format που χρησιμοποιεί η HSBC και περιείχε και ποσά καταθέσεων. Σίγουρα μπορεί να έχουν προστεθεί ή και αφαιρεθεί ονόματα. Αυτό και πάλι δεν την κάνει παράνομη. Απλώς μη έγκυρη. Αλλά κανείς δεν το είπε αυτό.

  3. October 29th, 2012 | 13:32
    Using Google Chrome Google Chrome 22.0.1229.94 on Mac OS X Mac OS X 10.8.2

    Καλησπέρα από Τσεχία!

    Μου φαίνεται αδικαιολόγητο το γεγονός πως αναφέρεις τον Βαξεβάνη δίπλα στον Τριανταφυλλόπουλο και τον Γκόλια με τον Βαξεβάνη. Ο Βαξεβάνης σε αντίθεση με τους άλλους δύο έχει πολύ σημαντικά «ρεπορτάζ» πίσω του. Δεν μπορώ να θυμηθώ ρεπορτάζ «κόντρα στο σύστημα» ούτε από τον Γκόλια ούτε από τον Τριανταφυλλόπουλο. Ισοσκελίζεις την επιτομή του «κίτρινου τύπου» (Γκόλιας, Τριανταφυλλόπουλος) με τον Βαξεβάνη. Δεν θυμάμαι να έχει εξευτελίσει ποτέ καλλιτέχνη δημόσια με τον τρόπο που το έκανε ο «Μάκης». Ούτε θυμάμαι να έχει βγει διαφημιστικό (για τον βουλευτή Δράμας ΝΔ Μ. Τζίμα) την Τετάρτη και τελικά την Κυριακή-Παρασκευή (δεν θυμάμαι) να έχει αλλάξει θέμα.

    Σήμερα βγήκε ανακοίνωση από το ΣΔΟΕ, για έλεγχο σε 5.000 Ελλήνων που έχουν χρήματα στο εξωτερικό. Δεν πιστεύω πως αν ο Βαξεβάνης δεν είχε δημιουργήσει το «χαμό» που δημιούργησε θα το έκανε.

    Επίσης, εσύ θεωρείς το διαδίκτυο ως «προσβάσιμο μέσο από όλους». Με τον παππού που είναι στο καφενείο τι γίνεται; Θα του το βγάλει ο εγγονός του; Φυσικά κι αποφάσισε να δημοσιεύσει την λίστα μέσω του δικού του περιοδικού. Ήταν παραπάνω από λογικό να χρησιμοποιήσει ένα μέσω που ελέγχει πλήρως. Για την υπόθεση της Αγροτικής π.χ. το διαδίκτυο «έβρασε», η μητέρα μου δεν έμαθε ποτέ τίποτε… Μόνο 1 εφημερίδα είχε αναφορά σε ένα άρθρο της.

    Για το πως βρήκε την λίστα, έχω την εντύπωση πως σε λίγο θα έβγαινε σε torrents. Ο μόνος που δεν ήθελε να έχει πρόσβαση στην λίστα ήταν η ΣΔΟΕ. Όλοι οι άλλοι: δημοσιογράφοι και πολιτικοί, πρέπει να είχαν από 12 αντίγραφα ο καθένας. Αν ήθελε να την βρει ο Πρετεντέρης θα την είχε βρει πριν μάθουμε ότι υπάρχει.

    Θεωρώ πως ο Βαξεβάνης πολύ καλά έκανε. Το αν θα «ασχοληθεί» μαζί του το «σύστημα» όπως ονομάζεις τον κρατικό μηχανισμό, κι αν θα τον «τιμωρήσει παραδειγματικά ή όχι» είναι άλλο θέμα κι εξαρτάται από πολλά. Άλλωστε ο Βαξεβάνης απολαμβάνει σημαντικότατη πολιτική στήριξη, που δεν είχαν άλλοι δημοσιογράφοι στον παρελθόν (δεν αναφέρομαι σε Μάκη και Γκόλια, αυτοί είναι/ήταν γκάνγκστερ).

    Σίγουρα δεν πρέπει να ηρωποιούμε τον κάθε ένα που έκανε καλά την δουλειά του. Γιατί αυτό έκανε εν τέλη, έκανε «την δουλειά του», αυτήν που δεν θέλει να κάνει κανένας άλλος.

    Τον εισαγγελέα δεν τον έπιασε ο πόνος για τις οροθετικές εμφανώς βιασμένες πόρνες (που ήταν και πρεζόνια συν τις άλλοις) και τον έπιασε ο πόνος για την λίστα του Βαξεβάνη και για τον νεαρό που έκανε ένα facebook group με τον γέροντα παστίτσιο;

    Δεν νομίζω πως ο Βαξεβάνης είναι εθνικός ήρωας. Αλλά πιστεύω πως είναι καλός δημοσιογράφος. Από τους καλύτερους που υπάρχουν στην Ελλάδα.

  4. Fuzz
    October 29th, 2012 | 14:40
    Using Mozilla Firefox Mozilla Firefox 16.0 on Linux Linux

    Στο μόνο που θα διαφωνήσω στο συλλογισμό σου είναι η επίκληση στην δικαιοσύνη και ότι ο σωστός χειρισμός θα ήταν να κινηθεί θεσμικά απευθυνόμενος σε εισαγγελείς. Είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να εμπιστευτεί κανείς το ελληνικό σύστημα δικαιοσύνης το οποίο βρίσκετε σε στενό εναγκαλισμό με το πολιτικό-οικονομικό κατεστημένο όσο καλή πρόθεση και να έχει. Πολλοί ίσως πουν ότι ένα έστω και διεφθαρμένο δικαστικό σύστημα να είναι καλύτερο από την αυτοδικία η τη παντελή έλλειψη δικαιοσύνης. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει λίγη δικαιοσύνη ή περίπου δικαιοσύνη, ένα έστω και ελάχιστα διεφθαρμένο δικαστικό σύστημα αυτοακυρώνεται και είναι κατ’ ουσίαν ανενεργό.
    Όσο για τη ‘μάχιμη’ δημοσιογραφία του Βαξεβάνη θα παραθέσω ένα πρόσφατο παράδειγμα για το πως ακριβώς ο ίδιος την αντιλαμβάνεται. Αμέσως μετά τη σειρά τηλεοπτικών εκπομπών του για τη δράση της IFPI στην Ελλάδα και το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων στο περιοδικό του φιγουράριζε διαφήμιση εταιρίας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων ανταγωνιστική της IFPI. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου 😉

  5. October 29th, 2012 | 15:50
    Using Mozilla Firefox Mozilla Firefox 16.0 on Windows Windows 7

    Επιτέλους η φωνή της λογικής! Να είστε καλά!

  6. Νικόλας
    October 29th, 2012 | 16:48
    Using Google Chrome Google Chrome 22.0.1229.94 on Windows Windows 7

    Είμαι σίγουρος πως δεν έκανες καν το κόπο να αγοράσεις το περιοδικό, το οποίο σημειωτέων, δεν είχε 2,50€ αλλά 2,00€. Επιπλέον προφανώς δεν έχεις τη παραμικρή ιδέα πόσο κοστίζει η έκδοση ενός περιοδικού. Επιπρόσθετα δεν γνωρίζεις πως οι τυπογράφοι, έχουν ελάχιστο τιράζ, προκειμένω να εκτυπώσουν ακόμα και προσκλητήρια γάμου. Αυτά στα αναφέρω σχετικά με τη τιμή και το πιθανό κέρδος.

    Πέραν αυτού, αν είχες κάνει το κόπο να διαβάσεις το περιοδικό, θα έβλεπες, πως εκτός από το “disclaimer” που αναφέρεις, γράφει ότι ο σκοπός δημοσιοποίησης δεν είναι για να “κινηθεί” το σύστημα και να κάνει έρευνα για τους συγκεκριμένους καταθέτες, αλλά για να αποδείξει εμπράκτως το πόσο διεφθαρμένο, σαθρό και ανύπαρκτο είναι. Το αντανακλαστικό του συστήματος, το οποίο τον κατηγορεί με ανυπόστατες κατηγορίες, επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό. Και το δικό σου σχόλιο, επιβεβαιώνει τη πλύση εγκεφάλου και τη καχυποψία που μας κυβερνά και μας “οδηγεί” τα τελευταία 30 χρόνια. Γιατί, αν το μόνο που αναρωτήθηκες, ήταν “ποιός ξένος δάκτυλος κρύβεται από πίσω” και όχι και “γιατί 2 εκλεγμένοι υπουργοί, δεν έκαναν ότι οι ομόλογοί τους σε Γαλλία και Ισπανία, εδώ και 5 χρόνια”, τότε …. λυπάμαι, για μένα, για σένα, για όλους μας. Stick to the technology then!

  7. October 29th, 2012 | 20:29
    Using Google Chrome Google Chrome 24.0.1305.3 on Linux Linux

    Είναι λίγο θλιβερό πως για ένα οποιοδήποτε γεγονός υπάρχουν τόσο κάθετα διαφορετικές και απόλυτες γνώμες. Γιώργο τα λες πολύ καλά και θα μπορούσε κάποιος όντως να παρομοιάσει τα λεγόμενα σου με την “φωνή της λογικής”. Για μένα η δημοσιευμένη λίστα πάντως, έχει την ίδια βαρύτητα με το “ο τάδε έκανε δεξίωση στο σκάφος του τάδε” σε ένα περιοδικό χαμηλού ΙQ^W^Wlifestyle. Γι’αυτό και θα πρέπει να τύχει παρόμοιας αντιμετώπισης (κουτσομπολιού δηλαδή).

    Για τον δημοσιογράφο πιστεύω ότι έκανε λάθος που την δημοσιοποίησε την λίστα, αλλά “έκανε απλά την δουλειά του”. Και [σωστά] η δουλειά του δεν είναι μόνο να μας ενημερώνει, αλλά και να εξασφαλίζει τα ως προς το ζην. Εξάλλου σήμερα την δημοσιεύει και ηλεκτρονικά 🙂

    Τέλος να σημειώσω ότι το script σου είναι ιδανικό για μια λίστα με “Έλληνες που παρανόμησαν απέναντι στο ελληνικό κράτος”. Κοινώς όλοι είμαστε σε μια λίστα (και το γνωρίζουμε καλά).

  8. Μαρία
    October 29th, 2012 | 23:21
    Using Mozilla Firefox Mozilla Firefox 12.0 on Windows Windows XP

    συμφωνώ σε όλα ΕΚΤΟΣ από το ορθόν της σύλληψης. Το ότι ο Βαξεβάνης ΔΕΝ είναι δημοσιογράφος, είναι γρανάζι του συστήματος κλπ δεν σημαίνει ότι στοιχειοθετείται παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Είναι άκυρη η δίωξη.
    Σε περίπτωση που έχει βάλει/βγάλει ονόματα στοιχειοθετείται πληθώρα αδικημάτων (συκοφαντική δυσφήμιση κτλ κτλ κτλ) αλλά αυτό είναι άλλη υπόθεση.
    Και ναι, δεν είναι παράλογο να λέει ότι μια άκυρη δίωξη έλαβε χώρα ενώ άλλοι κι άλλοι αλωνίζουν.
    Αλλά τί να λέμε τώρα, όπως ήδη είπες, όλα γίνονται (και η ΑΚΥΡΗ δίωξη) επειδή σε 3 μέρες κατατίθεται στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο με απ’όλα μέσα. Και ο Βαξεβάνης ίσως πήρε λεφτά και γι αυτό.

  9. October 30th, 2012 | 10:38
    Using Debian IceWeasel Debian IceWeasel 16.0.2 on Linux Linux

    @arcanoid
    1-4:Η λίστα, ή καλύτερα μία λίστα, ήταν χαμένη και “βρέθηκε” όταν ζορίστηκε ο Βενιζέλος. Πώς τους εξέθεσε περαιτέρω ο Βαξεβάνης αφού την έχουν δώσει ήδη την λίστα; Αν δεν την είχαν δώσει, και έβγαινε αυτός και έλεγε δείτε τι σας κρύβουν ενώ το έχουν στα χέρια τους, τότε μαζί σου. Το timing του Βαξεβάνη ήταν κακό. Τώρα το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να συγκριθούν 2 αναξιόπιστες λίστες μεταξύ τους. Για να πάρεις ένα αναξιόπιστο αποτέλεσμα.
    5: Μάλλον δεν διάβασες το post ολόκληρο. Επαναλαμβάνω πόσες φορές πως η λίστα που παραδόθηκε έχει υποστεί επεξεργασία. Προφανώς υπάρχουν πολιτικά συμφέροντα γύρω από την μη εμφάνιση της όποιας λίστας εδώ και τόσα χρόνια. Δεν καταλαβαίνεις δηλαδή τι θέλω να πω ή θέλεις να στο γράψω πιο ξεκάθαρα;
    6: Μας νοιάζει ο κάθε Βαξεβάνης να μην εκμεταλλεύεται την συμπάθεια του κόσμου για προσωπικό όφελος. Με το tag ασχολούμαι γιατί θεωρώ πως είναι μέρος της παραπλάνησης του κόσμου, και της ευκολίας με την οποία ο κόσμος θέλει, ή έχει ανάγκη κάποιες φορές, να πιστέψει σε κάποιους αυτόκλητους σωτήρες. Αν αρχίσουμε και βάζουμε εύκολα τα #freeXXXX hashtags θα χάσουν την αξία τους όταν πραγματικά θα χρειάζονται.

    Στο post μου αναφέρω αρκετές φορές πως αν η λίστα έχει επεξεργαστεί είναι αναξιόπιστη-> “μη έγκυρη” που λες και εσύ. Ποιος ο λόγος δημοσίευσης μιας μη έγκυρης λίστας;

    Αφού ενοχλήθηκες τόσο ώστε να κάνεις προσωπική επίθεση μάλλον το άρθρο έπιασε τόπο.

  10. October 30th, 2012 | 10:51
    Using Debian IceWeasel Debian IceWeasel 16.0.2 on Linux Linux

    @atmosx: Αν ήθελε θα μπορούσε να κάνει μια ωραιότατη συνέντευξη τύπου και να δώσει εκεί την λίστα σε όλα τα κανάλια και θα μάθαινε κάθε παππούς και γιαγιά το περιεχόμενο της λίστας που κατέχει. Επέλεξε άλλη οδό. Συνειδητά.

    Την στιγμή που η αποκάλυψη του δεν φανερώνει τίποτα το καινούριο, είτε το έκανε για την τσέπη του, είτε για το όνομά του, είτε για να αποσυντονίσει για 1-2 μέρες από τα μέτρα, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Είναι λάθος του να κάνει κάτι τέτοιο.

    Αν και δεν το θεωρώ τυχαίο, το γεγονός πως η δικαιοσύνη κινήθηκε άμεσα εναντίον του μας δίνει “πάτημα” να τους επικρίνουμε αν δεν κάνουν το ίδιο στο μέλλον. Αν κρίνουμε τα πάντα σύμφωνα με το τι γινόταν στο παρελθόν δεν θα υπάρξει ποτέ πρόοδος. Και προφανέστατα η “δικαιοσύνη” είναι μέρος αυτού του άθλιου συστήματος. Και ο Βαξεβάνης το γνωρίζει, και την περίμενε αυτή την αντίδραση.

    Όπως γράφω και στο τέλος του άρθρου, δεν αρκεί να είναι καλύτερους από τους άλλους. Πρέπει πάντα να είναι καλός σε αυτά που κάνει. Ή τουλάχιστον να μην κάνει τόσο μεγάλα “λάθη”.

  11. October 30th, 2012 | 11:08
    Using Debian IceWeasel Debian IceWeasel 16.0.2 on Linux Linux

    @Νικόλας:
    Στη πρώτη σου παράγραφο εκτός από την διόρθωση για την τιμή δεν βλέπω πως διαφωνείς μαζί μου. Πιστεύεις πως έχει μικρό ή μεγάλο κέρδος από τις πραγματικές πωλήσεις;

    Στα δικά μου μάτια δεν απέδειξε τίποτα από όσα αναφέρεις. Δεν είπε τίποτα απολύτως για το πολιτικό σύστημα που δεν ξέραμε ήδη. Δεν μας είπε τις διαδικασίες κάτω από τις οποίες ο Χ πολιτικός “έχασε” την λίστα. Ο Βαξεβάνης λαΐκισε ασύστολα δημοσιεύοντας αυτή τη λίστα, για να μην σχολιάσω τις δηλώσεις του έξω από τα δικαστήρια, και δεν μας είπε ούτε μία νέα είδηση που δεν ξέραμε.
    Αν στο περιοδικό του έβγαζε πως η μία λίστα έχει λιγότερα ή περισσότερα ονόματα από την άλλη τότε, θεωρώντας πως η δικιά του λίστα είναι μη-επεξεργασμένη, θα είχε αποδείξει ίσως τα του “βρώμικου πολιτικού συστήματος”. Δεν έκανε κάτι προς αυτή την κατεύθυνση όμως. Απλά δημοσίευσε κάτι που “έπεσε στα χέρια του”. Η λίστα όπως παρουσιάστηκε είναι ή δεν είναι αδιάφορη για εμάς τους πολίτες; Τι έμαθες εσύ και εγώ;

    Μα προφανώς αναρωτιέμαι γιατί οι υπουργοί και οι υπεύθυνοι του ΣΔΟΕ δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα για το δικό μας το συμφέρον. Και ο Βαξεβάνης δεν έκανε όμως απολύτως τίποτα να αποδειχθεί κάτι εναντίον τους. Ούτε τους πιέζει να κάνουν κάτι. Δεν έβγαλε κάτι που δεν ξέραμε, δεν μας έδωσε κάποια εντολή υπευθύνου που να λέει “εξαφανίστε την λίστα”.

    Ο Βαξεβάνης δεν παρήγαγε κάτι καινούργιο. Δεν μας έδωσε κανένα νέο στοιχείο έρευνας. Αλλά παρόλα αυτά εσύ λες πως “έκανε καλή δουλειά”. Αυτό εγώ δεν μπορώ να το χωνέψω.

  12. October 30th, 2012 | 11:24
    Using Debian IceWeasel Debian IceWeasel 16.0.2 on Linux Linux

    @Μαρία:
    Δεν είμαι δικηγόρος, αλλά η δίωξη είναι για επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Με την λέξη άκυρη καταλαβαίνω πως εννοείς πως δεν στοιχειοθετείται αδίκημα, οπότε δεν έπρεπε ο εισαγγελέας να κινηθεί καθόλου εναντίον του, σωστά;
    Η δίωξη “φαντάζομαι” έγινε για να διερευνηθεί, τώρα εδώ χωράνε πολλές υποσημειώσεις, αν έχει όντως γίνει επεξεργασία ή όχι. Αν δεν είχε γίνει δίωξη και έρευνα πως “θα ξέραμε” αν έχει γίνει αυτό;

    Όπως γράφω και στο post, θεωρώ πως τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Βαξεβάνης δεν είναι τέτοια που θα τον καταδικάσουν. Θεωρώ όμως πως γνώριζε καλά πως θα υποστεί δίωξη και γι’αυτό ακριβώς δημοσιοποίησε μόνο αυτά. Πέταξε τη λάσπη και μετά σήκωσε τα χέρια ψηλά και το έπαιξε “α εγώ δεν ξέρω, έτσι μου την έδωσαν την λίστα”. Γνώριζε επίσης τον χαμό που θα γινόταν από τον κόσμο και τα media. Και αυτό εκμεταλλεύεται. Όποιος το οργάνωσε αυτό το θέμα, με τον ανώνυμο αποστολέα, την δημοσίευση, την δίωξη, κτλ γνώριζε από πριν πως θα αντιδράσει το κάθε κομμάτι του συστήματος, μέρος του οποίου είναι προφανώς και η δικαιοσύνη.

  13. Νικόλας
    October 30th, 2012 | 11:31
    Using Google Chrome Google Chrome 22.0.1229.94 on Windows Windows 7

    Η διαφορά μας είναι ότι ως “καλή δουλειά” θεωρώ το ότι ενημερώνει τη πλειοψηφία του κόσμου για το διεφθαρμένο και πελατειακό πολιτικό σύστημα. Προφανώς ως “καλή δουλειά” θεωρείς το να φέρει αποδείξεις που να μπορούν ίσως να σταθούν σε ένα δικαστήριο ή να μας γνωστοποιήσει κάτι που δεν γνωρίζαμε.
    Προσωπικά θα ήθελα πραγματικά να δω περισσότερα από όσα είδα, ωστόσο το ότι δεν ικανοποιεί τις δικές μου προσδοκίες (και ίσως και τις δικές σου), δεν κατατάσσει το εγχείρημα απαραιτήτως ύποπτο ή έστω χωρίς αξία.
    Δεδομένου, ότι η δημοσιογραφία (έστω η mainstream) λειτουργεί προς όφελος συγκεκριμένων επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων, θεωρώ ότι ακόμα ο Βαξεβάνης και το HOT DOC δεν έχει υποπέσει στο αμάρτημα της επί πληρωμή δημοσιογραφίας (καταλαβαίνεις τι εννοώ). Ίσως κάποια στιγμή να υποπέσει, ίσως έχει ήδη υποπέσει, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να το αποδεικνύουν. Αντιθέτως τα αντανακλαστικά του συστήματος, μάλλον συνηγορούν υπέρ της αθωότητάς του.

Leave a reply