Αποτίμηση της παρουσίας του συλλόγου στην έκθεση Infosystem 2007 και προτάσεις για το μέλλον

Αποτίμηση της παρουσίας του συλλόγου στην έκθεση Infosystem 2007

Πρώτη φορά είδαμε τόσο πολύ κόσμο που να έχει ασχοληθεί με το Linux. Όχι απλά ήξεραν τι είναι, αλλά πάρα πολλοί επισκέπτες μας έλεγαν πως είχαν ήδη εγκατεστημένο κάποιο distribution, κυρίως Ubuntu, Suse και PCLinuxOS. Αυτό φανερώνει πως η εγκατάσταση αυτών των διανομών είναι πλέον αρκετά εύκολη δουλειά και έχουν γίνει πολύ σωστά βήματα βελτίωσης τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότεροι όμως δεν ήξεραν από εκεί και πέρα πως να χειριστούν το σύστημα. Το βασικότερο πρόβλημα με κάθε distribution ήταν η άγνοια της έννοιας του package manager. Οι περισσότεροι που ερχόταν στο περίπτερο για βοήθεια μας περιέγραφαν ότι ψάχνοντας δεξιά και αριστερά κατέβαζαν τελικά ένα tar.gz, και μόνο κάποιοι από αυτούς κατάφερναν να το κάνουν extract. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που τελικά κατάφερναν και να εγκαταστήσουν μια εφαρμογή μέσω tar.gz στον υπολογιστή τους. Όταν λοιπόν τους δείχναμε τον package manager, πχ το synaptic, πραγματικά ενθουσιάζοταν. Φαίνεται πως πλέον το βάρος πρέπει να πέσει όχι τόσο σε install-fests αλλά σε παρουσιάσεις χρήσης του συστήματος ακόμα και εφαρμογών.

Βασικό παράπονο των περισσοτέρων επισκεπτών ήταν ότι δεν μπορούν να βρουν βοήθεια στα ελληνικά. Οι περισσότεροι ήξεραν το site του HELLUG αλλά δεν μπορούσαν να βρουν βοήθεια εκεί. Στο φυλλάδιο του HELLUG αναφέρει τις mailing lists και προσπαθούσαμε να τους εξηγήσουμε την διαδικασία που χρειάζεται να τηρήσουν για να ζητήσουν βοήθεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις η πρώτη τους απορία μετά από αυτό ήταν γιατί δεν υπάρχει κάποιο forum. Εκεί δεν είχαμε παρά να τους παραπέμψουμε στα ελληνικά fora που ασχολούνται και με linux όπως το adslgr.com, το insomnia.gr, το techteam.gr και το forum του ΙLUG.

Κάτι άλλο που έκανε εντύπωση ήταν η απουσία των υπολοίπων ελληνικών κοινοτήτων που ασχολούνται με το Linux και το ελεύθερο λογισμικό. Θα μπορούσε το ubuntu.gr, το fedoraproject.gr, το ellak.gr, κτλ, κτλ να έρθουν στην infosystem και μαζί με το HELLUG να υπάρχει μια πληρέστερη παρουσία. Το ίδιο ισχύει και για τα LUGs ανά την Ελλάδα. LUGs τα οποία θέλουν να λένε ότι πρωτοπορούν και δίνουν συνεντεύξεις μάλιστα σε περιοδικά (xanlug στο LinuxFormat Ιουλίου-Αυγούστου 2007) ήταν εντελώς απόντα. Αν τα LUG της βόρειας Ελλάδας δεν εμφανιστούν στην Infosystem σε ποιο άλλο γεγονός θα παρευρεθούν? Φυσικά δεν φταίνε μόνο τα projects/LUGs αυτά αλλά και το ίδιο το HELLUG για την έλλειψη συνεργασίας μαζί τους.

Ποιος ήταν λοιπόν ο στόχος συμμετοχής του συλλόγου στην Infosystem? Φαίνεται τελικά ότι υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας και διοργάνωσης. Το HELLUG είχε έρθει για να παρουσιάσει το Linux ? Για να γράψει νέα μέλη ? Σε μια έκθεση πρέπει να πηγαίνεις με κάποιο στόχο ώστε το τέλος να κάνεις έναν απολογισμό για το κατά πόσο τον πέτυχες. Είναι προφανές απ’ τα παραπάνω πως δεν υπήρξε το απαραίτητο επίπεδο οργάνωσης. Απ’ τη στιγμή που ο κος Richard Kweskin θα έφτανε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Θεσ/νίκη γιατί δεν είχαν δρομολογηθεί κάποια πράγματα από τις προηγούμενες μέρες; Ποιος θα άνοιγε το περίπτερο το πρωί της Πέμπτης; Τι φυλλάδια και ποια cd θα μοιράζονταν στον κόσμο αφού δεν είχαν σταλεί και δεν είχε φτάσει ακόμα κάποιος απ’ το ΔΣ; Ποιοι υπολογιστές θα υπήρχαν στο περίπτερο; Που είναι οι υπολογιστές που είχε μαζέψει γι’ αυτό το σκοπό ο Κ. Μπουκουβάλας; Ανατέθηκε σε κάποιον να τους φέρει στην έκθεση όταν ο Μπουκουβάλας δήλωσε κώλυμα να συμμετέχει στην έκθεση για προσωπικούς λόγους; Αν δεν έφερναν κάποιοι άνθρωποι τον προσωπικό τους υπολογιστή στο περίπτερο τι θα είχαμε να δείξουμε στον κόσμο; Υπήρχε πρόγραμμα για το ποια άτομα θα βρισκότανε στο χώρο του περιπτέρου για να εξυπηρετούν τον κόσμο και πότε; Είχαν μοιραστεί αρμοδιότητες; Πόσο λογικό είναι να συμμετέχουν πιο ενεργά άτομα που δεν είναι καν μέλη του συλλόγου από τα ίδια τα μέλη του Δ.Σ. ή του συλλόγου που κατάφεραν να περάσουν μια βόλτα;

Ο πρόεδρος του HΕLLUG κ. Richard Kweskin είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για το σύλλογο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η παρουσία του και μόνο σε ένα χώρο ή η δική του προσπάθεια να βοηθήσει αρκεί για να καλύψει την ανεπάρκεια των υπολοίπων. Όλοι έχουν τα όριά τους, πόσο μάλλον ο Richard που είναι και κάποιας ηλικίας. Αυτό θα έπρεπε να το σέβονται πρώτα από όλα τα υπόλοιπα μέλη. Είναι ανεπίτρεπτο να ανοίγει και να κλείνει μόνος του το περίπτερο κάθε πρωί και κάθε βράδυ καθώς και να είναι τόσες πολλές ώρες παρών στην έκθεση ενώ τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ και του συλλόγου κάνουν βόλτες ή δεν έχουν πάει καν να βοηθήσουν.
Δεν αποκλείεται, ούτε αμφιβάλλουμε, ότι η κακή οργάνωση οφείλεται σε κάποιο άλλο έργο που ίσως έχει αναλάβει το HELLUG χωρίς αυτό να αποτελεί δικαιολογία που παράτησε την Infosystem. Εάν το ΗELLUG εκτιμούσε ότι δεν μπορούσε να οργανώσει σωστά τη συμμετοχή του στην έκθεση, ας μην το έκανε καθόλου.

Σκέψεις και προτάσεις για τη λειτουργία του HELLUG

Ενημέρωση των μελών του HEL.L.U.G. και του κοινού από το Δ.Σ για επερχόμενα events τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν ώστε να μπορεί να υπάρξει οργάνωση και ο καθένας να μπορεί να οργανώσει τις δουλειές του.

Ενημέρωση και οργάνωση για το επερχόμενο μεγάλο event DTE 8-11 Νοεμβρίου.

Έγκαιρη επικοινωνία με τους χορηγούς για την κάλυψη των εξόδων.
Αυτό δεν αφορά μόνο το περίπτερο αλλά και το κάψιμο κάποιας σύγχρονης διανομής, την εκτύπωση ενημερωτικών φυλλαδίων και την παραχώρηση/δωρεά υπολογιστών (δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην καλή διάθεση κάποιων ανθρώπων που θα φέρουν τα δικά τους μηχανήματα, ούτε να έχουμε μόνο παλιά μηχανήματα)

Εκσυγχρονισμός του φυλλαδίου του συλλόγου.
Είναι ανεπίτρεπτο να δίνουμε σε νέους χρήστες φυλλάδιο το οποίο αντί να λέει με απλά λόγια τι είναι το Linux, γράφει πως είναι ένας μονολιθικός πυρήνας!! Ευτυχώς φέτος υπήρχαν και ενημερωτικά φυλλάδια για το ελεύθερο λογισμικό και σώθηκε κάπως η κατάσταση.

Σωστή οργάνωση του περιπτέρου.
Τι ακριβώς θα δείχνουμε στον κόσμο; Αρκεί μόνο το compizfussion; Μήπως χρειάζονται και υπολογιστές με εγκατεστημένα προγράμματα για πιο εξειδικευμένες εργασίες; (πχ. προγράμματα επεξεργασίας εικόνας, ήχου, video). Θα ήταν προφανώς πιο ουσιαστικό αν υπήρχε η απαραίτητη οργάνωση και ο απαραίτητος αριθμός τραπεζιών, υπολογιστών, κλπ να τοποθετούν σε μια διάταξη “Π”, με τους αντίστοιχους σταθμούς εργασίας για να μπορεί ο κόσμος να πάρει μια γεύση απ’ το τι είναι επιτέλους αυτό το Linux.

Επαναλειτουργία της ιστοσελίδας του hellug
(η οποία είναι off εδώ και 3 εβδομάδες) όσο γίνεται γρηγορότερα για να μπορούν να απευθυνονται εκεί για μία πρώτη γνωριμία με το σύλλογο οι ενδιαφερόμενοι. Αυτή τη στιγμή ο σύλλογος δεν έχει τρόπο να γράψει νέα μέλη γιατί ο μόνος τρόπος ήταν μέσα απ’ το site.

Δημιουργία forum για νέους χρήστες.
Ο περισσότερος κόσμος μας ρώταγε που μπορεί να απευθυνθεί για απορίες, κλπ. Οι περισσότεροι νέοι χρήστες ούτε ξέρουν ούτε θέλουν να μάθουν τι είναι mailing list. Άλλωστε οι σχετικές λίστες του συλλόγου είτε δεν έχουν πολύ κίνηση (migrate2linux) είτε είναι ακατάλληλες για νέους χρήστες (lgu).

Δημιουργία τοπικών LUGs στην επαρχία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας όπου η κατάσταση είναι χαοτική και υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας, συντονισμού και οργάνωσης. Ο ρόλος του ΗΕLLUG θα έπρεπε να είναι συντονιστικός και βοηθητικός ως προς αυτά.

Όλγα Γεωργακοπούλου
Λευτέρης Ζαφείρης – Μέλος ILUG
Γιώργος Καργιωτάκης – Μέλος ILUG/HELLUG
Χρυσάνθη Μαυρομάτη – Μέλος ILUG
Νίκη Παπαδάτου
Θανάσης Παπαθανασίου – Μέλος HELLUG
Νίκος Ρούσσος – Αναπληρωματικό μέλος ΔΣ HELLUG

3 Responses to “Αποτίμηση της παρουσίας του συλλόγου στην έκθεση Infosystem 2007 και προτάσεις για το μέλλον”

  1. October 10th, 2007 | 12:11
    Using Mozilla Firefox Mozilla Firefox 2.0.0.6 on Ubuntu Linux Ubuntu Linux

    Χωρίς να θέλω να φανώ off-topic, υπάρχει μια προσπάθεια (η οποία βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα) για ένα ελληνικό forum γύρω από το linux το οποίο όμως δραστηριοποείται εκτός hellug…Το url είναι http://www.linuxforum.gr. ελπιζω να μην φανει σαν spam… ειναι απλα μια κινηση απο users προς users

  2. October 12th, 2007 | 09:39
    Using Safari Safari 419.3 on Mac OS Mac OS

    Χωρίς να θέλω να φανώ off-topic, υπάρχει μια προσπάθεια (η οποία βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα) για ένα ελληνικό forum γύρω από το linux το οποίο όμως δραστηριοποείται εκτός hellug…Το url είναι http://www.linuxforum.gr. ελπιζω να μην φανει σαν spam… ειναι απλα μια κινηση απο users προς users

    Ναι αλλά, το website blog ή frontpage όπως θέλεις πες το, είναι στην Αγγλική. Δεν είναι και το καλύτερο ξεκίνημα! Έλεος!

    Πιστεύω πως forum πρέπει να στηθεί ένα και καλό στο http://www.linux.gr μιας και μιλάμε για linux… Είναι το URL που εύκολα το θυμάται και συνδιάζει με Linux στην Ελλάδα.

  3. October 13th, 2007 | 18:57
    Using Mozilla Firefox Mozilla Firefox 2.0.0.6 on Ubuntu Linux Ubuntu Linux

    To frontpage απλά τρέχει το planet και σύντομα θα βγει από την κεντρική και θα μπεί σε υποσελίδα. Το site σε καμμία περίπτωση δεν είναι στην τελική του μορφή…Απλά λόγω εξεταστικής έχει μείνει λίγο πίσω μέσα στον επόμενο μήνα όμως δεν θα έχει καμμία σχέση με αυτό που βλέπεις τώρα…

Leave a reply